<

«Звинуватили у браконьєрстві, бо затримав «кришованих» рибінспектором порушників», – Микола Холмецький

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:14 | 3.05.2018 / Іваничі / , /
Перегляди
376
/ 1 коментар

Депутат Іваничівської райради і голова районної організації Українського товариства мисливців і рибалок Микола Холмецький у деталях розповів «БУГу» про обставини, через які його звинувачують у незаконному виловлюванні риби.

В Іваничах до персони Холмецького прикута увага громадськості не лише через спонтанне рішення депутатів звільнити його з посади голови постійної комісії райради, а й тому, що в соцмережах почали розповсюджувати інформацію шестирічної давності про його причетність до браконьєрства.

Миколу Холмецького звинуватили у тому, що разом з іншими членами єгерської служби він без дозволу на промисел в заборонений нерестовий період виловлював рибу.

Під час затримання жодного документа, що підтверджує його законність перебування на рибогосподарському водному об’єкті, він не надав, йшлося в матеріалі новинного сайту.

Депутат натомість каже, що за Іваничівською районною організацією УТМР рішенням Волинської обласної ради від 29.10.99 року №9/2 закріплено 38705 гектарів мисливських угідь, в тому числі 3258 гектарів водоболотних угідь, відтак, на даній території організація здійснює охорону, використання та відтворення диких тварин.

В своїй роботі УТМР керується Статутом УТМР, Законом України «Про тваринний світ», Законом України «Про мисливське полювання та господарство», Конституцією України.

Права та обов’язки користувачів мисливських угідь чітко визначені ЗУ «Про мисливське господарство та полювання» ст.30 та Закону України «Про тваринний світ» ст.33, ст.34.

Для забезпечення виконання обов’язків по охороні і відтворенню тваринного світу посадовим особам надані права, передбачені ст.39 Закону України «Про мисливське полювання та господарство» та ст.60 Закону України «Про тваринний світ», які на сьогоднішній день являються діючими.

Тваринний світ є національним багатством України і в інтересах нинішнього і майбутніх поколінь за участю підприємців, установ, організацій і громадян здійснюються заходи щодо охорони і відтворення тваринного світу(Закон України «Про тваринний світ»). Участь громадян в охороні тваринного світу передбачені ст.10 Закону України «Про тваринний світ».

Під час нересту порушники виставляють сітки в природних водоймах району, де, крім риби, гине молодняк бобра та видри, занесеної до Червоної книги України. Тому  Холмецьким був виданий наказ №4/4 від 26.04.2012 року про проведення рейдової перевірки з 27-го квітня по 9 травня 2012-го року на території закріплених за організацією угідь і залучення до цього штатної єгерської служби та активних членів УТМР.

Перший виїзд на перевірку був проведений 28-го квітня 2012-го року.

«Я провів інструктаж з техніки безпеки для учасників рейдової перевірки та біля 5-ої години ранку зателефонував в чергову частину Іваничівського РВ УМВС з проханням зареєструвати виїзд рейдової бригади на перевірку та виділити працівника міліції для участі в ній. Як мені повідомили, виділити працівника можливості не було.

Біля 5:45 ранку рейдова бригада на трьох автомобілях прибула на річку Західний Буг. Неподалік села Литовеж виявили два білих буси, три гумових човни та рибалок.

Також членами рейдової бригади було виявлено 7 сіток та риба, яка в них знаходилася. Рибу ми перерахували, склали опис, акт і протокол на одного з порушників.

Кому належать сітки, рибалки не зізналися. Порушник, на якого був складений протокол 000018, усно при свідках заявив, що дозвіл рибалити йому дав колишній рибінспектор Володимир Жигалюк. Заактовані знаряддя лову та рибу ми завантажили у бус та в телефонному режимі повідомили Жигалюка про інцидент. Від нього почули, що порушників потрібно покарати.

Тоді наша рейдова бригада направилась понад руслом річки Західний Буг до села Мовників, де ми виявили чергове порушення: вилов риби підривкою розміром 4х4 метрів. Мною був складений протокол та зроблено опис до протоколу.

І в цьому випадку затриманий та його напарник сказали, що дозвіл рибалити їм дав Жигалюк. Знову по телефону я повідомив рибінспектору, що рибалки прикриваються його дозволом – він заперечив.

Описані речові докази були завантажені в автомобіль для подальшої передачі їх правоохоронним органам.

Але… Під час складання протоколу до нас під”їхала група осіб на чолі з Володимиром Жигалюком. Один з автомобілів належав ДАІ міста Нововолинська. Жигалюк почав мене допитувати, на якій підставі я тут перебуваю, погрожував, намагався відібрати у мене папку з документами. Порушника рибінспектор відпустив і той спостерігав, як Жигалюк принижує мене. Інші затримані рибаки, працівники міліції стояли поруч і теж споглядали на цю картину.

Ніхто не звернув уваги на мої права, передбачені статтею 60 ЗУ «Про тваринний світ». Далі, коли я сказав, що вони не мають права проводити обшук, Жигалюк став говорити, що я перешкоджаю діям працівників міліції і рибохорони. Вони схопили мене за руки, кинули на землю лицем та наділи кайданки.

Пізніше мені довелося звертатися в приймальне відділення Іваничівської ЦРЛ для надання медичної допомоги та написати відповідну заяву в Іваничівський РВ УМВС про нанесення тілесних ушкоджень.

Жигалюк, погрожуючи учаснику рейду, склав на нього протокол №0000005 про порушення, якого він не скоював. Як колишній міліціонер, він показав своє вміння отримувати будь-які вигідні йому покази”, – розповів Микола Холмецький.

Іваничівська районна організація УТМР направила матеріали про адміністративне правопорушення затриманих в суд.

“Суддя Шумський проігнорував мої права як посадової особи, передбачені статтею 60 ЗУ “Про тваринний світ”, і повернув матеріали без розгляду, таким чином дозволивши уникнути покарання правопорушникам, які визнали свою провину”, – каже Холмецький.

Спроба голови УТМР оскаржити Жигалюка завершилися відповіддю, що у діях останнього немає складу злочину.

«Звинуватили у браконьєрстві, бо затримав «кришованих» рибінспектором порушників», – підсумовує голова УТМР.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 Травня, Субота
3 Травня, П’ятниця