<

Жителі Іванич відзначили Маковія та Перший Спас: фоторепортаж

18:37 | 14.08.2023 / Іваничі / , , /
Перегляди
2643
/ Коментарі відсутні

14-го серпня українці відзначають велике церковне свято – Медовий або ж Маковий Спас та Маковія. Це найперший Спас з трьох літніх. Цього дня заведено освячувати мед, мак, воду та «маковійчики» – букетики з квітів і трав. Освятили їх і в Іваничах.

Десятки жителів селища зранку прийшли до Пантелеймонівської церкви ПЦУ. Під час святкового богослужіння настоятель храму отець Ярослав пояснив вірянам, що у церковному календарі свято називається як Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього. Також ще його називають днем семи мучеників Маковія, які прийняли мученицьку смерть за віру.

Довідка. Свято прийшло до нас із Візантії, де було встановлене близько ІХ ст. Воно полягало у перенесенні з імператорського палацу до храму Софії частини хреста Господнього, що збереглася. Протягом двох тижнів цю святиню носили Константинополем для «відвертання хвороб» та очищення міста від злих духів, які, за давніми віруваннями, приносили епідемії страшних хвороб. За допомогою хреста освячували воду, щоб вона стала чистішою та щоб йшли дощі у спеку.

Окрім цього, це свято називається ще й днем семи мучеників Маковіїв, їхньої матері Соломонії й учителя Єлеазара, які в 166 році до н. е. прийняли мученицьку смерть від сирійського царя Антіоха Епіфана за свою віру в Бога. У православній традиції Макавеїв уособлюють як символ непорушності в дотриманні християнських заповідей. Вважається, що назва свята Маковій утворилася шляхом накладення імені Маккавея й співзвучної з ним рослини маку, який дозріває у цей час.

Після святкової служби на подвір’ї храму відбулося освячення води, а потому священник окропили нею те, що принесли жителі. В основному, це кошики з медом і маком та “маковійчики” – букети із польових трав і різноманітних квітів.

У народі існує чимало прикмет, пов’язаних з цим святом. Так, віряни розповіли журналістам БУГу, якщо не освятити квіти на Маковія, то не буде квітнути господарство. Тому вони традиційно щороку дотримуються цього. Також чимало іваничівців вірять, що в цей день мед має лікувальні властивості й допоможе впоратися з будь-якою недугою.

Також деякі жителі селища вважають, що особливої сили набуває й освячений Першого Спаса мак. Тож ним обсипають будинок «від усього лихого». Після освячення букети кладуть біля іконок та зберігають до весни, як оберіг. Дехто взимку мак використовує для куті на Різдво.

Зазначимо, що Маковія йде першим з трьох літніх Спасів, які настануть у серпні. Другий Спас святкуватимуть 19-го серпня і зветься він Яблучний Спас, бо на освячення до церкви несуть яблука, а також інші фрукти та мед. Третій, Горіховий Спас, відзначається 29-го серпня. Така назва тому, що за народним календарем цього дня заготовляють горіхи нового врожаю.

Пропонуємо читачам БУГу фоторепортаж зі святкового богослужіння в Пантелеймонівському храмі ПЦУ селища Іваничі:




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок
28 Квітня, Неділя