<

Загинув, захищаючи Україну, 10 років тому: в Іваничах вшанували пам’ять учасника АТО Валерія Янчука

18:40 | 28.08.2024 / Іваничі / , /
Перегляди
370
/ Коментарі відсутні

25-го серпня минула десята річниця з дня загибелі Захисника України – учасника АТО Валерія Янчука. Житель Іванич загинув у 2014-му році під час обстрілу села Дзеркальне на Донеччині. В рідному селищі пам’ять Героя вшанували поминальною панахидою в Свято-Покровському храмі, покладанням квітів до його могили та поминальним заходом у ліцеї №1 біля меморіальної пам’ятної дошки, встановленої на його честь.

Нагадаємо, Валерій Янчук був призваний на службу у квітні 2014 року, під час першої хвилі мобілізації. Повістку йому вручили ввечері, коли прийшов з роботи додому. 29-річний чоловік не став переховуватися та втікати, а як військовозобов’язаний, погодився віддати борг Батьківщині. Хоча міг бути комісованим за станом здоров’я, адже після армії хворів на енцефаліт та менінгіт. Валерій навіть спиртного не вживав, бо знав, що після кількох грамів можуть початися судоми.

Янчук ніс службу у Володимир-Волинській 51 механізованій бригаді, ремонтував техніку, оскільки за спеціальністю був зварювальником. Спочатку перебував на Рівненщині й Миколаївщині. З кінця липня 2014 року – в зоні АТО. 25-го серпня 2014 року Захисник, під час обстрілу села Дзеркальне Донецької області, отримав важке осколкове поранення легенів та печінки, помер 26-го серпня на операційному столі в Амвросіївській лікарні і був похований на місцевому кладовищі. Довгий час перебував у списку зниклих безвісти. Після кількох експертиз ДНК рідним вдалось ідентифікувати тіло та перепоховати Валерія 2-го вересня 2015 року на цвинтарі селища Іваничі.

Цьогоріч минула десята річниця з дня загибелі військового. Відтак у Свято-Покровському храмі Іванич відбулась поминальна панахида, яку відслужили отці Андрій та Василь. Щира спільна молитва зібрала рідних та близьких загиблого Героя, представників ГО родин загиблих «Герої не вмирають», сім’ї загиблих Героїв не лише Іваничівської, але й сусідніх Павлівської та Литовезької громад, представників влади, військовослужбовців та місцевих жителів.

Опісля священники відслужили заупокійну літію на кладовищі в Іваничах і разом з усіма присутніми поклали квіти та лампадки до могили Валерія Янчука.

Окрім цього, біля меморіальної пам’ятної дошки Валерію Янчуку в ліцеї №1 відбувся поминальний захід.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 Вересня, Понеділок