<

За тиждень Великдень: мешканці Іванич традиційно освятили вербу

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:28 | 9.04.2023 / Іваничі / , /
Перегляди
3738
/ 1 коментар

9-го квітня християни східного обряду відзначають Вербну неділю, або Вхід Господній у Єрусалим. У цей день в храмах Іванич відбулися святкові літургії та чин освячення вербових гілок.

Тисячі мешканців селища прийшли до Свято-Казанського та Пантелеймонівського храмів ПЦУ, аби долучитися до святкового Богослужіння та освятити гілочки верби.

Згідно зі Святим Письмом, Ісус Христос прибув до Єрусалима після того, як створив одне з найбільших чудес – воскресив померлого Лазаря. Тому в День Входження Ісуса в Єрусалим його зустрічали безліч паломників, які устелили шлях пальмовим гіллям. Звідси пішла традиція освячувати пальмові гілки. На наших теренах їх замінили на вербові. Адже це дерево – символ здоров’я, плідності, швидкого росту. Вважається, що саме торкання її гілок наділяє людину цією цілющою силою.

Під час літургії священники пояснили, що люди освячують вербове гілля і несуть додому, як символ прагнення того, щоб Господь був із ними постійно у їхніх оселях.

А ось мешканці Іванич вірять, що сьогодні, в час війни, вербове віття – є важливим символом миру, який неодмінно настане – після перемоги.

Після урочистої служби, яку в Свято-Казанського храмі провели митрофорні протоієреї, отці Андрій та Василь, а в Пантелеймонівській церкві отець Ярослав, відбулося освячення вербових букетиків. На вулиці обабіч храмів вишикувалися сотні жителів селища. Усі вони, від дорослих і до маленьких, тримали у руках гілля верби. В багатьох воно було прикрашене синьо-жовтими стрічками та ранніми весняними квітами.

До слова, Вербна неділя – це шоста неділя Великого посту. Вона передує Великодню, який святкуватимуть цього року 16-го квітня. Після Вербної неділі розпочинається страсний тиждень, який ще називають білим або чистим. У цей тиждень, говорять священики, потрібно суворо дотримуватися посту.

Читайте також: Не я б’ю – верба б’є: як у Володимирі святили вербицю

Журналісти БУГу зробили фотокадри процесу освячення вербових гілок у Свято-Казанському та Пантелеймонівському храмах:




один коментар
  1. В тих Іваничах сонце взагалі буває? Що не фото то хмари, якийсь туманний альбіон?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок
28 Квітня, Неділя