<

Волинська обласна рада підтримала перейменування села Петрове Поромівської громади

Депутати Волинської обласної ради підтримали рішення про перейменування села Петрове Поромівської громади на Цуцнів, як було до 1958 року. Наступний крок – за Верховною радою.

Відповідне питання розглянули на сесії обласної ради 16-го листопада. Депутати облради вирішили підтримати ініціативу жителів Поромівської громади і проголосували за перейменування села Петрове на Цуцнів.

Окрім цього вони затвердили Подання до Верховної Ради України щодо перейменування населеного пункту – села Петрове Поромівської сільської ради на село Цуцнів.

Тож тепер остаточна назва села залежить від депутатів Верховної Ради. Саме вони будуть вирішувати чи повертати стару українську назву чи залишати нинішню, нав’язану комуністичною владою.

Нагадаємо, 13-го серпня, відбулись громадські збори, де більшість мешканців висловились за повернення історичної назви селу Петрове. 25-го серпня депутати Поромівської громади на сесії прийняли рішення про повернення історичної назви селу Цуцнів (нинішнє Петрове). А 20-го жовтня рішення про позбавлення колоніального радянського минулого та перейменування села Петрове розглянула Володимирська районна рада. Депутати райради одноголосно проголосували за зміну назви.

Варто зазначити, що, село Петрове до 1958 року називалося Цуцнів. Люди й досі пам’ятають цю назву та не сприймають нав’язаної комуністичною владою Петрове на честь Героя Радянського Союзу, заступника політрука 7-ї прикордонної застави 90-го Володимир-Волинського прикордонного загону Українського прикордонного округу військ НКВС СРСР сержанта Василя Васильовича Петрова, що загинув 22-го червня 1941 року неподалік села. Хоча, за спогадами місцевих жителів, він був застрелений, втікаючи (а не захищаючи), поблизу Володимира.

Перша письмова згадка походить з грамоти 1376 року, коли князь Юрій Холмський подарував село Цуцнево церкві Пресвятої Богоматері у Холмі. Також стара назва зазначається і на польських картах. Тож мешканців і досі називають цуцнівчанами, цуцнівцями, а не петровими чи петрівчанами.




коментарів: 2

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця