<

В Іваничах відзначили День Української Державності

16:20 | 15.07.2024 / Іваничі / /
Перегляди
399
/ Коментарі відсутні

В Іваничах 15-го липня біля пам’ятника Тарасу Шевченку відзначили День Української Державності.

На центральній площі селища відбувся тематичний захід до Дня Української Державності  «Українська Державність – мій Символ, моя Віра, мій Вибір». Біля пам’ятнка Тарасу Шевченку зібралися представники влади і духовенства громади, працівники комунальних установ та місцеві жителі.

Насамперед усі присутні хвилиною мовчання вшанували полеглих Героїв – всіх, хтo загинув відстoюючи українську націoнальність та державність. 

Опісля бібліотекарка Іваничівської публічної бібліотеки Лілія Оліфір наголосила, що День Української Державності цьогоріч вперше відзначають 15 липня, до цього 28 липня — День хрещення Київської Русі. Зміна пов’язана з календарною реформою Православної церкви України, через яку змінилися дати свят.

Лілія Оліфер нагадала найважливіші етапи державотворення нашої країни та всіх, хто доклав зусиль, аби вона існувала як незалежна демократична держава й запевнила, що історія української державності — це шлях нашої нації до свободи самовизначення й жодні випробування не зламали і не зламають дух та волелюбність нашого народу. Також ведуча зазначила, що цей день вкотре нагадує нам про тисячолітню історію багатомільйонного народу, десятків поколінь зі своєю рідною мовою, звичаями, традиціями, культурою.

“Цього дня відзначають тисячолітню історію українського державотворення. Протягом століть українці відстоювали свої землі, мову, культуру, волю, право на незалежну та самостійну державу. Боротьба за державність триває і зараз – щодня на фронті її відстоюють наші захисники своїм життям”, – зауважила бібліотекарка.

Настоятель Свято-Покровського храму, отець Андрій у своїй проповіді наголосив, що дата святкування є знаковою, адже саме сьогодні вшановують пам’ять князя Володимира Великого – одного із засновників нашої державності та відзначають День хрещення Київської Русі – України, який поклав початок Українській Державі.

Також священник помолився за мир в Україні, її перемогу над окупантами та її щасливе майбутнє.

Насамкінець присутні поклали квіти до пам’ятного знаку борцям за волю та незалежність України «Герої не вмирають».




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

8 Вересня, Неділя
7 Вересня, Субота