Великодній кошик на Іваничівщині: як здорожчали продукти на ринку
Вже за кілька днів, 16-го квітня, будемо відзначати найбільше християнське свято – Воскресіння Христове й освячувати пасхальні кошики. Цьогоріч їх ціна зросла на понад 20%. Однак, не зважаючи на це, жителі Іваничівщини не відмовлятимуть собі в святкових смаколиках. Продукти до свята люди купують уже зараз, або займуться цим найближчими днями.
Журналісти БУГу пройшлись іваничівським ринком, місцевими продуктовими магазинами й підрахували ціну цьогорічного великоднього кошика. А також поспілкувались з продавцями й покупцями, в яких поцікавились: що і за скільки купують, що готуватимуть та на чому економитимуть.
З’ясувалося, що цьогорічний великодній кошик, який складається з паски, яєць, домашньої ковбаси, буженини, сала, вершкового масла, сиру, хрону та солі, в Іваничах коштуватиме близько 1200-1300 гривень. Це на 300 гривень дорожче, ніж торік, коли вартість такого ж набору продуктів становила біля 900 гривень.
Як змінилась ціна продуктів, з яких складається великодній кошик
Найдорожчими складовими пасхального кошика традиційно залишаються м’ясні продукти. У чималу копійчину “влетить” і головна Великодня страва – паска.
Так, її вартість в Іваничах коливається від 25 гривень за дитячу маленьку і до 350 за найбільшу двокілограмову. Середня півкілограмова паска, яку зазвичай кладуть в кошик, вартує близько 70-100 гривень. Це, якщо купувати готовий пасхальний смаколик.
Однак, більшість іваничівських родин пектимуть паски самостійно. У такому випадку 1 кг домашньої випічки за традиційним рецептом: 700 г борошна, 6 шт. яєць, 150 г вершкового масла, 300 г молока, 400 г цукру, 40 г дріжджів та 200 г родзинок, коштуватиме приблизно 180-200 гривень. Щоб спекти паску вдома, мешканцям Іваничівщини доведеться сплатити на 25% більше грошей, ніж минулоріч. Адже на 90% здорожчали яйця, цукор — на 20%, масло — на 25%, родзинки — на 16,5%. А ще понад 50 гривень доведеться викласти за красиве оздоблення паски. Але на цьому іваничівці здебільшого економлять.
Що стосується інших продуктів, то за пів кілограма домашньої ковбаси доведеться викласти близько 100 гривень (від 190 грн/кг). Ще можна купити готовий сирий виріб і запекти власноруч. Сира ковбаска коштує від 160 грн/кг. Ще можна придбати м’яса, сала, або ж фаршу і зробити ковбасу самостійно. Але тоді вийде дорожче, бо кілограм м’яса обійдеться у 200 гривень, а фаршу в 120 гривень. Ще близько 70 гривень прийдеться заплатити за допоміжні інгредієнти, наприклад, спеції.
Дорога цьогоріч і буженина, кілограм якої коштує від 300 гривень. Хоча у кошик вистачити може й півкілограмового шматочка. Щоб зекономити, жителі Іванич купують полядвицю за 200 грн/кг. Сало (0,5 кг) вартує – до 100 грн з розрахунку 185-260 грн за 1 кг.
Ще дехто з іваничівців кладуть до пасхального кошика сальтисон – від 160 грн/кг, паштет – від 120 грн/кг та різноманітні м’ясні рулети – від 280 грн/кг.
М’ясні продукти можна запекти й власноруч. Так, буде дещо дешевше. До того ж, їх можна приготувати на свій смак, додавши улюблені спеції, і не переживати за якість і свіжість. Так, сирі свинячі полядвиця і шийка вартують від 200 грн/кг, шинка – від 260 грн/кг.
Із переліку складових святкового кошика чи не найбільше подорожчали яйця – 50-60 гривень за десяток.
Серед молочних продуктів найбільше доведеться заплатити за вершкове масло (0,5 кг) – від 130 грн (80 грн за пачку 200 г), твердий сир (0,5 кг) – від 130 грн (260-350 грн за 1 кг) та м’який сир (0,5 кг), який обійдеться приблизно у 90-100 грн/кг, або у 70 грн за пачку 300 г.
Ціна хрону становить від 25 грн за 250 г. Вартість, як кажуть продавці, залежить від виробника і смакових складників. Ще можна придбати домашній хрін – 60-70 грн за 0,5 літра.
Окрім цього, ще орієнтовно 100-200 гривень іваничівці заплатять за додаткові святкові інгредієнти: фарбу на яйця, посипки й прикраси на паски та різноманітні спеції.
Також дехто з мешканців громади придбав нового плетеного кошика, який цьогоріч вартує від 350 гривень, та святкову серветку на нього, ціна якої – від 100 гривень. Ще до 300 гривень обійдуться спеціальний пасхальний декор, яким прикрашають кошики.
Іваничівці звинувачують в подорожчанні продуктів війну
Поцікавились журналісти БУГу і думкою жителів селища щодо такого значного здорожчання великоднього кошика. Як виявилось, більшість людей звинувачують в цьому війну в країні, яка триває вже другий рік, та кризу в економіці, що наступила через напад росії.
Дехто ставиться до цього з розумінням і дякує Богу, що в нас не ведуться активні бойові дії і є можливість спокійно відсвяткувати. Однак чимало іваничівців обурюються й нарікають, що зарплати і пенсії вже кілька років не змінюється, а продукти дорожчають регулярно.
Саме тому чимало опитаних жителів Іванич цьогоріч будуть економити на великодніх покупках. Хтось на зменшенні кількості продукту у кошику, інші – за рахунок відмови від дорожчої його частини: домашньої ковбаси, буженини чи твердого сиру, або ж купуватимуть більш дешеву продукцію, ще дехто взагалі обмежиться традиційними крашанками та паскою.
Чимало жителів Іванич зекономили на тому, що паску пекли самостійно, м’ясо й сало купували заздалегідь і будуть власноруч його запікати. Кажуть, копійка гривню береже.
Продавці, у свою чергу, пояснили, що на ріст цін вплинуло скорочення виробництва, дефіцит, здорожчання пального та труднощі з доставкою продукції.
До слова, аби накрити повноцінний святковий стіл на Великдень з кількох страв, за підрахунками жителів громади, необхідно буде викласти від 3,5 тисяч гривень. Тому робити це будуть далеко не всі.