<

В Іваничівській громаді затвердили список присяжних районного суду

21:17 | 9.06.2023 / Іваничі / , /
Перегляди
1985
/ Коментарі відсутні

В Іваничівській громаді затвердили склад присяжних Іваничівського районного суду. Допомагати суддям у вирішенні судових справ будуть працівники місцевих комунальних установ.

Список присяжних погодили депутати під час позачергової 26-ої сесії селищної ради, яка відбулась 7-го червня.

Керуюча справами виконкому Валентина Бабусюк повідомила, що Іваничівський районний суд надіслав подання з вимогою затвердити склад присяжних. За її словами, усього має бути 40 людей від 4 громад. В Іваничівській громаді обрали 10 присяжних, серед яких здебільшого працівники медичних та навчальних закладів. Нових присяжних обирають терміном на три роки.

Валентина Бабусюк зазначила, що рішення приймали на робочій нараді разом зі старостами і працівниками місцевих комунальних установ.

Відповідаючи на запитання депутатів, очільниця виконкому зауважила, що присяжним виплачуватимуть винагороду за їх роботу в суді, виділятимуть добові, компенсовуватимуть витратити на проїзд і проживання, а також час роботи присяжним у суді зараховується до усіх видів стажу.

“Присяжні будуть отримувати винагороду за фактичний час здійснення своїх повноважень відповідно до частки винагороди судді. Присяжним оплачують проїзд, компенсовують витрати на проживання, а також оплачують добові. Також за ними на час виконання їх обов’язків у суді за місцем основної роботи зберігаються усі пільги та гарантії, визначені законом. Час роботи присяжним у суді зараховується до усіх видів стажу”, – підкреслила Валентина Бабусюк.

Голова громади Лідія Томашевська виправдовувалась, що незважаючи на низку цих вигод, бути присяжним ніхто не хоче. Мовляв, чимало кандидатів, яким пропонували бути присяжними, відмовилися. Як зауважила очільниця селищної ради, окрім відповідальності за прийняття долесного рішення в суді, серед основних причин відмови – небажання заповнювати декларацію про доходи.

Зауважимо, що навіть в затвердженні списку присяжних, місцева влада вирізняється серед інших громад. Адже, в інших радах, присяжних обирають зовсім по-іншому. Там на своїх офіційних сайтах заздалегідь вивішують оголошення про набір і зголоситися може кожен охочий. Саме тому присяжними там стають звичайні жителі, зокрема пенсіонери, безробітні чи підприємці. А в Іваничах вчинили по-своєму, затвердивши в присяжні “обраних”, які працюють в комунальних закладах. Звичайним жителям громади навіть можливості не дали стати присяжними.

І що цікаво, навіть нікому з депутатів не спало на думку, запитати на сесії, чому список присяжних сформували саме з працівників комунальних установ. Депутати тихо і спокійно, більшістю голосів затвердили склад присяжних.

Відтак до цього списку увійшли:

  • Завідувач клубу села Древині Ігор Гавриленко;
  • Лікар загальної практики Центру ПМСД Ганна Грицько;
  • Помічник вихователя Іваничівського дитсадочка Алла Долган;
  • Керівниця Центру надання соціальних послуг Алла Іванчук;
  • Директор Соснинського ліцею імені Сергія Байдовського Олександр Козюк;
  • Керівниця Іваничівської ДЮСШ Тетяна Кондратюк;
  • Вчитель інформатики Анатолій Пашко;
  • Бібліотерка Древинівської бібліотеки Ірина Свирид;
  • Вчителька початкових класів Мишівської школи Наталія Трачук;
  • Головний бухгалтер Іваничівської лікарні Віталія Цаплан.  




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 Травня, Четвер