<

В Іваничах відкрили Стелу пам’яті загиблих Героїв російсько-української війни

17:39 | 20.02.2024 / Іваничі / , /
Перегляди
1093
/ Коментарі відсутні

Минає вже 10 років з часу трагічних подій, внаслідок яких загинули від важких рук понад сто учасників Революції Гідності – Героїв Небесної Сотні. Серед них житель Іваничівщини Сергій Байдовський. Їх пам’ять 20-го лютого вшанували в Іваничах, а також відкрили Стелу пам’яті загиблих Героїв російсько-української війни.

В місцевому парку біля пам’ятного знаку борцям за волю та незалежність України «Герої не вмирають» відбулась година вшанування «Пам’ятаємо, не забудемо» до Дня Героїв Небесної Сотні та відкриття Стели пам’яті загиблих Героїв російсько-української війни. Участь в заході взяли родини загиблих Героїв Іваничівської, Павлівської, Поромівської та Литовезької громад, а також представники духовенства, поліції, влади, громадськості та військовослужбовці. 

Ведуча заходу Світлана Сидчук наголосила, що Небесна Сотня – це ті люди, які своїм прикладом спонукали нас усіх боротися за волю. Саме їх наслідують бійці, які наразі захищають рідну країну від окупантів. За її словами, усі Герої свідомо віддали найцінніше – своє життя за Україну, тому їх повинні шанувати і ніколи не забувати. А нова Стела пам’яті — не лише вшанування їх подвигу, а й нагадування про те, якою надважкою ціною нам дається перемога.

Присутні хвилиною мовчання вшанували усіх, хто під кулями снайперів і спалахів вогню, відстоював найдорожче – наше життя та світле європейське майбутнє квітучої і незалежної України. А мами, дружини й діти загиблих Героїв вставили підписані синьо-жовті стяги у спеціальну вазу – своєрідний символ пам’яті.

Право відкрити стелу надали військовослужбовцям Іваничівського районного військового комісаріату.

Настоятель місцевого Свято-Покровського храму ПЦУ отець Андрій разом зі священнослужителями Іваничівщини відслужили панахиду за загиблими, а також освятили Стелу пам’яті. Після чого усі присутні запалили свічки та помолилася за спокій душ загиблих Героїв.

Настоятель Свято-Покровського храму отець Андрій у своїй проповіді підкреслив, що пам’ятний знак постійно нагадуватиме про війну, материнське і людське горе.

“Сьогодні ми відчуваємо біль розлуки. Нема більшого горя, лиха і біди, ніж втратити свою близьку людину. Але найболючіше — тим матерям, дружинам й дітям, які втратили своїх найрідніших: сина, чоловіка й батька. Нині плач і ридання по всій неньці Україні, ріки крові, течуть сльози матерів, вдовиць, дітей. Але, як би не ставалось, ми нація — міцна. Ми — єдина Україна. А Україна — це наша віра, це ми з вами, це наші труди на благо перемоги. Слава Україні! Слава Вам, дорогі матері! Слава вам, дорогі вдовиці! Низький уклін Вам, дорогі дітки, які втратили своїх батьків. Слава нашим Героям!”, – зазначив священник.

Зворушливим був виступ матері загиблого на сході України Сергія Дармофала, голови ГО «Герої не вмирають» Софії Дармофал. За її словами, невимовно боляче втрачати людину, яка була сенсом твого життя, але необхідно жити заради майбутнього, пам’ятаючи, що загиблі сини дивляться на нас тепер з небес.

“Найстрашніше в житті — втратити людину, яка була сенсом твого життя. Страшно не зламатися, коли тобі нестерпно боляче, страшно посміхатися, коли серце плаче, страшно говорити, що все добре, коли твоя душа помирає. Наші сини більше ніколи не прийдуть в рідну домівку, ніколи не обіймуть своїх батьків, багато з них ніколи не приведуть у дім невістку і не стануть батьками”, – зі сльозами на очах поділилась вона своїм болем.

На знак вшанування відваги, сили духу громадян, які віддали своє життя під час Революції Гідності, відстоюючи права і свободи людини, іваничівці поклали квіти та поставили лампадки до підніжжя пам’ятного знаку борцям за волю та незалежність України «Герої не вмирають».  

До слова, ініціювала спорудження Стели пам’яті загиблих Героїв російсько-української війни голова ГО «Спілка матерів військовослужбовців Іваничівщини» Надія Рубан. Допомагала в її встановленні й голова ГО «Герої не вмирають» Софія Дармофал.

На відкритій стелі увіковічнили в портретах 15 Героїв з Іваничівської громади, які загинули за усі роки війни з росією. Однак, це лише одна з чотирьох частин. На інших трьох мають бути фотопортрети загиблих жителів сусідніх громад: Павлівської, Поромівської й Литовезької, які раніше входили до Іваничівського району.

Як стало відомо БУГу, голови цих громад вже погодились з цією ідею й готові профінансувати встановлення стел пам’яті.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок