<

В Іваничах відбулися традиційні Андріївські вечорниці

21:11 | 1.12.2023 / Іваничі / /
Перегляди
550
/ Коментарі відсутні

30-го листопада в Центрі культури в Іваничах відбулися вечорниці на Андрія за давніми українськими звичаями: з традиційними ворожіннями, забавами, іграми, частуваннями.

Завітали на вечорниці й відомі персонажі Свирид Голохвостий і Стецько, які всіляко залицялися до дівчат та веселили публіку, – йдеться на сайті селища.

Тітка Василина на правах господині стежила за дотриманням усіх звичаїв і традицій під час вечорниць: за випіканням у печі калити, за розвагами, іграми, розповідала дівчатам про способи ворожіння на черевиках, дровах, варениках. За цими предметами кожна дівчина спробувала дізнатися, яким буде її майбутній чоловік.

На вечорниці не забарилися й хлопці. Кмітливі й балакучі парубки, розказували наввипередки небилиці, загадували дівчатам загадки та всіляко намагалися звернути на себе їхню увагу. Хлопці теж намагалися поворожити і дізнатися, яка у них буде майбутня жінка.

Веселим було дійство кусання калити – Коцюбинські кусали калиту, а Калитинський вимазував сажею.

Глядачі теж мали змогу взяти участь у різноманітних конкурсах.

Андріївські вечорниці – це чудова можливість дізнатися про давні традиції та культуру наших предків, відчути себе частинкою цієї культури. Вони й сьогодні хвилюють нас своєю чарівною силою й красою, як відгомін минулих часів , як перлини найдавнішої творчості наших предків.

Яскраве дійство зібрало чимало глядачів. Своїми талановитими виступами юні аматори подарували глядачам гарний настрій і незабутні враження. Вдячна публіка щедро дякувала усім гучними оваціями.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок
28 Квітня, Неділя