<

В амбулаторіях Павлівської громади скоротять медпрацівників Центру ПМСД

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:10 | 30.09.2022 / Іваничі / , , /
Перегляди
603
/ Коментарі відсутні

На Іваничівщині через недостатнє фінансування хочуть скоротити кількість медпрацівників Центру ПМСД. Насамперед йдеться про амбулаторії Павлівської громади.

Це питання обговорили 28-го вересня під час чергового засідання виконавчого комітету селищної ради.

Насамперед присутні заслухали звіт про виконання фінансового плану КНП «Іваничівський центр первинної медико-санітарної допомоги» за ІІ квартал 2022 року.

Головний бухгалтер Центру ПМСД Оксана Мороз повідомила, що цьогоріч медзаклад отримав 3 мільйони 585 тисяч гривень. З них 3 мільйони 138,6 тисяч – за послуги від медичного обслуговування населення за договорами з НСЗУ, 352,9 тисячі гривень – надходження з місцевого бюджету за програмою підтримки та ще 51,2 тисяч гривень – благодійна допомога.

Левова частина цих коштів, за словами бухгалтерки, була спрямована на зарплату працівникам, оплату комунальних послуг та придбання різноманітних предметів, матеріалів, обладнання, медикаментів, інвентарю, канцтоварів та бензину, які необхідні для роботи амбулаторій.

Окрім цього, Оксана Мороз поділилася проблемами, які наразі є в роботі Центру ПМСД. Так, через недостатнє фінансування довелося скоротити кількість працівників в амбулаторіях Павлівської громади. А тих медиків, що лишились працювати перевели на пів ставки.

Керівник Іваничівського центру ПМСД Роман Киця зазначив, що це сталося через те, що Павлівська сільська рада відмовилась виділяти кошти на діяльність місцевих амбулаторій. А саме їх спрямовували на виплату заробітної плати.

«Це питання вже давно тягнеться. Там місцева влада раніше виділяла кошти, потім тільки частину з цієї суми дала, а опісля взагалі перестала надавати кошти. І сказала, що не будуть більше нічого нам виділяти, бо не мають такої можливості. 25 серпня я був там на виконкомі, пояснив ситуацію, однак  спільну мову знайти не вдалося, не було жодного порозуміння з їх сторони.

Голова Павлівського виконкому прямо мені заявила, що грошей у них нема і нічого нам не дадуть. Я попередив, що в такому випадку буде скорочення медпрацівників і вони погодилися. Сказали, щоб скорочував», – зауважив Роман Киця.

За його словами, частину медиків вже скоротили або перевели на половину ставки. Наразі в Центрі ПМСД є 83 працівники, а до 1-го серпня було 93. Зокрема, в Павлівській громаді було 12, але лишилось лише 6. І медпрацівників й далі будуть звільняти.

Роман Киця розповів, що обдумував варіант об’єднання ФАПів, однак між селами велика відстань і до того ж відсутнє автобусне сполучення.

«Об’єднати ФАПи теж не вдасться, бо між ними велика відстань і дуже погано їздять автобуси. Наприклад, села Милятин – Грушів. Якби ходив автобус, то не було б жодних проблем. А так 7 км пішки важко і незручно йти», – наголосив керівник медзакладу.

Він зазначив, що наразі Іваничівська й Поромівська громади вчасно і регулярно виділяють кошти Центру ПМСД. Однак, якщо і вони перестануть це робити, то й тут також доведеться скорочувати медичних працівників.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця