<

У Низкиницький монастир повернувся відреставрований надгробний пам’ятник Адама Киселя

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:06 | 6.12.2018 / Іваничі /
Перегляди
55
/ коментарі 2

У 2017-му році фігуру Адама Киселя разом із кам’яним оздобленням та епітафіями забрали з Низкиницького монастиря на реставрацію. Адам Кисіль повернувся до святині кілька днів тому. 

Про це розповів У Facebook Віктор Мартиненко.

“А у нас, в Низкиницькому монастирі радість – повернувся наш патрон і фундатор – славний Адам Кисіль. Надгробний пам’ятник ктитора монастиря понад три століття стоїть в Успенському соборі позаду парафіян і ніби молиться разом із ними… Напередодні Введення, мармуровий воєвода повернувся на своє місце. Як парафіянин і клірик цього храму, щиро дякую Фонду культурної спадщини Республіки Польща за турботу про нашу спільну спадщину і реставраторам за професійну роботу.”, – зазначається у дописі. 

Реставратори повернули скульптурі первісний вигляд – почистили від вікових нашарувань пилу і фарби, залагодили пошкоджене радянськими вандалами. У руки воєводи повернули пернач, втрачений на початку ХХ ст.

“На Введення підійшов до оновленого Воєводи і щось подумалося, що його повернення – то добрий знак саме у ці історичні дні для нашої Церкви і Держави. Бо на латинській епітафії під погруддям, серед інших заслуг Адама Киселя вказано: “Уславлений у справах проти Москви”, – пише Віктор Мартиненко.




коментарів: 2
  1. “Уславлений у справах проти Москви”, ти пане Адаме Кисілю. Наш славний предку і миротворцю. І збудований тобою, величний храм, нині захоплений московитами. Проти яких ти так довго та успішно бився, разом зі своїм волинським військом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Травня, Субота