<

Sinoptik - logo

Погода на найближчий час

На 30-50% дорожче: збираємо великодній кошик в Іваничах з ковбаскою, м’яском та власною випічкою

18:36 | 17.04.2025 / Іваничі / , , , /
Перегляди
1690
/ Коментарі відсутні

Вже за кілька днів, 20-го квітня, будемо відзначати одне з найбільших християнських свят – Воскресіння Христове й освячувати пасхальні кошики. В Іваничах наразі триває активна підготовка до Великодня. На місцевому ринку 16-го квітня — пожвавлення: люди формують святкові кошики, обирають необхідне, порівнюють ціни та закуповуються. Ажіотаж є і у місцевих продуктових магазинах. За словами жителів селища, традиційне передсвяткове зростання цін — уже відчутне.

Журналісти БУГу пройшлись іваничівським ринком, місцевими продуктовими магазинами й підрахували ціну цьогорічного великоднього кошика. А також поспілкувались з продавцями й покупцями, в яких поцікавились: що і за скільки купують, що готуватимуть та на чому економитимуть.

З’ясувалося, що цьогорічний великодній кошик, який складається з паски, писанок, домашньої ковбаси, буженини, сала, вершкового масла, сиру, хрону та солі, в Іваничах коштуватиме близько 1,5 тисячі гривень. Це щонайменше на 300 гривень дорожче, ніж торік.

Як змінилась ціна продуктів, з яких складається великодній кошик

Найдорожчими складовими пасхального кошика традиційно залишаються м’ясні продукти. У чималу копійчину “влетить” і головна великодня красуня – паска.

Так, її вартість в Іваничах коливається від 46 гривень за дитячу маленьку і до 450 за найбільшу двокілограмову. Середня півкілограмова паска, яку зазвичай кладуть в кошик, вартує близько 95-150 гривень. Це, якщо купувати готовий пасхальний смаколик. Якщо порівнювати з минулим роком, то ціна, кажуть іваничівці, зросла щонайменше на 30 гривень.

Однак, більшість іваничівських родин пектимуть паски самостійно. У такому випадку 1 кг домашньої випічки за традиційним рецептом: 700 г борошна, 6 шт. яєць, 150 г вершкового масла, 300 г молока, 400 г цукру, 40 г дріжджів та 200 г родзинок, коштуватиме приблизно 250-300 гривень. Щоб спекти паску вдома, мешканцям Іваничівщини доведеться сплатити на 30% більше грошей, ніж минулоріч. Адже на 90% здорожчали яйця, цукор — на 20%, масло — на 25%, родзинки — на 16,5%. А ще понад 50 гривень доведеться викласти за красиве оздоблення паски. Але на цьому іваничівці здебільшого економлять.

Найбільше коштують: вершкове масло, ціна якого від 410 гривень за кілограм, молоко – 35 гривень за літр та яйця – 65 гривень за десяток.

Що стосується інших продуктів, то за пів кілограма домашньої ковбаси доведеться викласти щонайменше 160 гривень (від 320 грн/кг). Ще можна купити готовий сирий виріб і запекти власноруч. Сира ковбаска коштує від 200 грн/кг. Ще можна придбати м’яса, сала, або ж фаршу і зробити ковбасу самостійно. Але тоді вийде ще дорожче, бо кілограм м’яса обійдеться як мінімум у 150 гривень (за свинячу підчеревину), а фаршу в 160 гривень. Ще біля 50 гривень прийдеться заплатити за допоміжні інгредієнти, наприклад, спеції.

Дорога цьогоріч і буженина, кілограм якої коштує від 300 до 470 гривень. Хоча у кошик вистачити може й півкілограмового шматочка. Щоб зекономити, деякі жителі Іванич купують запечену грудинку за 230 грн/кг, або ж копчену щоковину за 94 грн/кг. Сало (0,5 кг) вартує – до 130 грн з розрахунку від 260 грн за 1 кг.

Ще дехто з іваничівців кладе до пасхального кошика сальтисон – від 150 грн/кг, паштет – від 140 грн/кг та різноманітні м’ясні рулети – від 350 грн/кг.

М’ясні продукти можна запекти й власноруч. Так, буде дещо дешевше. До того ж, їх можна приготувати на свій смак, додавши улюблені спеції, і не переживати за якість і свіжість. Так, сирі свинячі полядвиця і шийка вартують від 290 грн/кг, шинка – від 250 грн/кг.

Із переліку складових святкового кошика чи не найбільше подорожчали яйця  – 65-70 гривень за десяток.

Серед молочних продуктів найбільше доведеться заплатити за вершкове масло (0,5 кг) – від 200 грн (90-100 грн за пачку 200 г), твердий сир (0,5 кг) – від 150 грн (300-350 грн за 1 кг) та м’який сир (0,5 кг), який обійдеться приблизно у 120-140 грн/кг.

Ціна хрону становить від 25 грн за 250 г. Вартість, як кажуть продавці, залежить від виробника і смакових складників. Ще можна придбати домашній хрін – 60-70 грн за 0,5 літра.

Окрім цього, ще орієнтовно 200-300 гривень іваничівці заплатять за додаткові святкові інгредієнти: фарбу на яйця, посипки й прикраси на паски та різноманітні спеції.

Також дехто з мешканців громади придбав нового плетеного кошика, який цьогоріч вартує від 450 гривень, та святкову серветку на нього, ціна якої – від 200 гривень. Ще до 500 гривень обійдуться спеціальний пасхальний декор, яким прикрашають кошики.

Більшість мешканців Іванич прикрашатимуть свої кошики квітами, стрічками й сувенірами з пасхальною тематикою: курчатами, зайченятами, ягнятами й писанками. Ще дехто оздобить свого кошика в патріотичному стилі: синьо-жовтими кольорами прикрас чи вишитими стрічками й рушничками.

Іваничівці говорять про здорожчання продуктів

Поцікавились журналісти БУГу і думкою жителів селища щодо такого значного здорожчання великоднього кошика.

Опитані мешканці громади стверджують, що за їхніми підрахунками, вартість пасхального кошика із паскою, яйцями, домашньою ковбасою, бужениною і салом, маслом, м’яким і твердим сиром, хріном і сіллю цьогоріч обійдеться їм, щонайменше у 2-2,5 тисячі гривень. А це, мовляв, на 30-50% більше ніж минулого року.

Продавці пояснюють, що основні причини зростання цін на великодні смаколики: воєнні дії, інфляція, сезонне зростання цін, скорочення й ускладнення виробництва, дефіцит, здорожчання пального та труднощі з доставкою продукції.

“Зростання вартості великоднього кошика перш за все спричинене наслідками воєнних дій – суттєвими грошовими та матеріальними втратами української економіки й українських сімей, скороченням виробництва, здорожчанням комунальних послуг, вартості оренди тих чи інших приміщень, сплатою податків, ускладненнями переміщення продукції, невизначеністю багатьох людей навіть у найближчих планах”, – висловила свою думку пані Ірина, яка займається підприємницькою діяльністю.

Дехто з жителів Іваничівської громади ставиться до подорожчення продуктів з розумінням і дякує Богу, що в нас не ведуться активні бойові дії і є можливість спокійно відсвяткувати. Однак чимало іваничівців обурюються й нарікають, що зарплати і пенсії вже кілька років не змінюються, а продукти дорожчають регулярно.

Саме тому чимало опитаних жителів Іванич цьогоріч економитимуть на великодніх покупках. Хтось на зменшенні кількості продуктів у кошику, інші – за рахунок відмови від дорожчої його частини: домашньої ковбаси, буженини чи твердого сиру, або ж купуватимуть більш дешеву продукцію, ще дехто взагалі обмежиться традиційними крашанками та паскою.

Чимало жителів Іванич зекономили на тому, що паску пекли самостійно, м’ясо й сало купували заздалегідь і будуть власноруч його запікати. Кажуть, копійка гривню береже.

Є й такі жителі Іванич, які, як розповідають, скупилися заздалегідь. І завдяки цьому зекономили якусь копійчину. Адже в останні передсвяткові дні ціни на продукти, мовляв, зростають на 15-20%.

До слова, аби накрити повноцінний святковий стіл на Великдень з кількох страв, за підрахунками жителів громади, необхідно буде викласти від 4,5 тисяч гривень. Тому робити це будуть далеко не всі.

Як би там не було, громада входить у святкову атмосферу — попри зростання цін, жителі зберігають традиції і дбають про те, щоб Великдень був щедрим і світлим. До того ж, більшість опитаних не забувають і про військових, які зараз захищають нашу країну від окупантів та завдяки яким ми усі можемо спокійно святкувати. Вони залюбки передали, або ж ще передаватимуть бійцям пасхальні смаколики, чи допоможуть їм своїми донатами.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

22 Травня, Четвер
21 Травня, Середа