<

Військові не отримали коштів, виділених депутатами в Іваничах

16:10 | 1.07.2024 / Іваничі / , , , /
Перегляди
869
/ Коментарі відсутні

Військові частини так і не отримали 750 тисяч гривень, які виділили з бюджету Іваничівської громади на допомогу ЗСУ. Кошти залишилися в місцевій скарбниці. Хоча бійці надсилали відповідні запити та просили допомогти придбати необхідні їм спецзасоби.

Нагадаємо, на черговій сесії селищної ради 28-го березня депутати перерозподілили 5 мільйонів 790 тисяч 700 гривень, які надійшли в скарбницю громади, завдяки перевиконанню бюджету. Тоді з бюджету Іваничівської громади виділили 2 мільйони гривень на допомогу ЗСУ. Хоча очільниця громади хотіла виділити військовим частинам на половину менше коштів. Проте депутати, чи не вперше, пішли проти волі Лідії Томашевської.

Однак на пленарному засіданні 28-го червня стало відомо, що 750 тисяч гривень з місцевого бюджету так і лишились не розподіленими. Військові частини їх так і не отримали.

Лідія Томашевська пояснила, що деяким військовим частинам кошти так і не перерахували через відсутність їхніх банківських реквізитів. Мовляв, військові не відповіли на листи селищної ради і гроші просто не мали кому надсилати.

“Всім військовим частинам, які адресували нам запити про допомогу, ми надсилали листи з проханням надати реквізити на переказ коштів. Це було ще до бюджетної комісії. А листи не лише нам приносили особисто, але й надсилали електронною поштою. Відповіді ми отримали лише від окремих військових частин. Часто військова частина міняє місце дислокації, а фінансисти знаходяться в іншій стороні. Або ж їм не до відповідей там. Тому ми прийняли рішення, щоб винести на розгляд комісії і на сесію це питання. Відразу ж після сесії рекомендованими листами ми надіслали повідомлення з проханням надати реквізити. Але так і не отримали їх”, – наголосила очільниця громади.

Депутат Сергій Лойко обурився, що під час розподілу коштів на бюджетній комісії депутатів не попередили, що деякі військові частини не дали своїх реквізитів. І через це є певні ризики.

“Чому виникла така ситуація? Кожен лист хтось приносив. Особисто я три листи приніс. Чому відразу не уточнили чи є ці реквізити? Чи дадуть нам їх, чи ні? Чому ми 4 години розподіляли ці кошти на бюджетній комісії, потім кілька годин на сесії? Щоб тепер констатувати той факт, що ці кошти не розподілені і не використані за спрямуванням? Хто має тепер за це відповідати? Якась дурна ситуація. Гроші лежать вже пів року”, – зазначив Лойко.

Депутат запропонував наступного разу чітко фіксувати хто саме приніс лист із запитом військових про надання фінансової допомоги. Тоді, мовляв, буде легше встановити відповідальних за якісь порушення.

“Має бути чітко зафіксовано, хто саме приніс цей, чи інший лист. Значить він несе відповідальність за достовірність цього листа. І саме він пояснюватиме, якщо щось буде не так”, – зауважив Сергій Лойко.

Відтак депутати вирішили із тих 750 тисяч гривень, які не отримали військові, виділити по 100 тисяч гривень двом військовим частинам на придбання матеріально-технічних засобів. Кошти спрямували на підставі листів, які надійшли від командування військових частин.

Ще 50 тисяч Томашевська пропонувала виділити на будівництво військових інженерно-технічних і фортифікаційних споруд на білоруському кордоні. Проте депутат Роман Чипинюк наголосив, що ці кошти значно потрібніші військовим на передовій. Тож більшість депутатів утримались. Відтак 50 тисяч гривень лишились в бюджеті.

Не розподіленими депутати вирішили залишити і решту коштів – 500 тисяч гривень, а пізніше спрямувати їх на потреби ЗСУ відповідно до їх запитів.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

3 Липня, Середа