<

Як на Волині каратимуть порушників виборчого процесу

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:35 | 24.10.2014 / Новини / , , , /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні
thumb_image

Відтепер за підкуп каратимуть не тільки кандидатів, але й виборців.

Про це йшлося в п’ятницю 24 жовтня під час прес-конференції в УМВС у Волинській області, – повідомляє Волинський інформаційний портал.

Заступник начальника слідчого управління УМВС у Волинській області Анатолій Петрушин нагадав, що Верховна Рада ухвалила зміни до законодавства щодо відповідальності за порушення виборчого законодавства. З учорашнього дня ці зміни набули чинності.

Так, посилилася відповідальність за порушення норм виборчого законодавства. Наприклад, якщо раніше за перешкоджання здійсненню волевиявлення передбачалося покарання у вигляді 2 років позбавлення волі або штрафних санкцій, то нині таке порушення карається 3 роками позбавлення волі. Якщо ж перешкоджання волевиявленню громадян здійснювалося із застосуванням насильства, порушника чекає до 5 років позбавлення волі. За втручання в діяльність виборчої комісії службовою особою вона може понести відповідальність у вигляді позбавлення волі терміном до 10 років.

Законодавством також визначена відповідальність виборця за продаж голосу. Якщо раніше відповідальність за підкуп була покладена тільки на тих, хто надавав неправомірну вигоду, то тепер відповідальність лежить і на тих, хто бере неправомірну вигоду чи навіть отримує певну обіцянку за голос на виборах. Таких несвідомих громадян каратимуть штрафом у розмірі 300 неоподаткованих мінімумів.

За словами Анатолія Петрушина, раніше правоохоронці не мали можливості карати порушників правил агітації. Тепер закон визначає єдину відповідальність за підкуп виборців без розмежування його на прямий і непрямий. Так, порушення, які раніше кваліфікувалися як прямий підкуп виборця, передбачають 3 роки позбавлення волі. Натомість надання установам, організаціям, підприємствам допомоги з символікою кандидата чи від фондів, які з ним асоціюються, каратимуться 4 роками позбавлення волі з додатковою мірою покарання – позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до 3 років.

«На жаль, закон не має зворотної сили», – зауважив правоохоронець і додав, що через це не можуть карати відповідно до нового закону тих, хто раніше порушував його. Адже зміни до законодавства вступили в чинність тільки відучора.

До речі, з фальсифікацію виборчих документів теж передбачена доволі сувора відповідальність. Складання чи підписання протоколу не на засіданні виборчої комісії або включення до такого протоколу завідомо неправдивих відомостей катається позбавленням волі терміном від 5 до 7 років.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок
28 Квітня, Неділя