<

Губернатор Волині розповів, як планує розвивати регіон

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:37 | 9.10.2014 / Новини / , /
Перегляди
4
/ Коментарі відсутні
a365d2f718f08f83760a8b8475582a79-uzlcf147kcnm

Голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик розповів про те, які напрямками розвитку регіону він вважає пріоритетними.

Про це йшлося під час зустрічі Громадської ради при голові ОДА у четвер, 9 жовтня, – повідомляє інформаційне агентство Волинські новини.

Власне, він закликав громадськість до розробки стратегії розвитку Волині до 2020 року. Нагадаємо, нині до її розробки кличуть фахівців. На думку голови ОДА, стратегія має розроблятися з «низів» – від села, від місцевих громад.

«Давайте починати стратегію розвитку регіонів від села. А мені на цю пропозицію у відповідь кажуть, що Гунчик зійшов з глузду. Ми вже проходили планування «з центру», а за цифрами ми не бачили простого мешканця села чи міста. «Совковий менталітет» досі залишається, що, мовляв, хтось зверху все порішає і все буде добре. Так працювати над стратегією розвиту регіону неправильно», – каже Гунчик.

Відтак, він пояснив і ті напрямки, в яких має розвиватися Волинь. З його слів, перший з них – це малий і середній бізнес, прив’язаний до ресурсів регіону, який би переробляв сільськогосподарську продукцію. Другий пріоритет – транспортна інфраструктура. Адже Волинь – прикордонна область, через неї йдуть всі дороги на Схід.

Черговий напрямок – потужний сільгоспресурс: виробництво зернових, цукрових буряків, збір природних багатств – ягід, грибів, горіхів та його переробка. Адже те, що вивозиться в сирому вигляді за кордон, має перероблятися тут. Черговий напрямок – туризм.

«У нас не Світязь, а «шарашкіна контора». Наш Світязь мав величезний потенціал порівняно з польськими Мазурами 20 років тому. А тепер, якщо їх порівняти? В нас там мільярди доларів лежать закопані. Як тільки зробимо перехід Адамчуки-Збереже , то вся Східна Польща буде в нас. У Шацькому районі 240 гектарів землі хочуть виділити для вояків АТО. Хто з них там буде будуватися? Ця земля буде продана і спекульована», – вважає він.

Черговий напрям стратегічного розвитку регіону – бізнес, як генеруюча структура для нових технологій, наукових проектів. Зокрема, переробка торфу в суміш, яка має високий ККД, або збагачення місцевого вугілля.

«Кажуть, що волинське вугілля нехороше. Зробили проект на 2,4 мільярда, а 100-мільйонної збагачувальної фабрики не включили і возимо на Львівщину до приватника збагачувати. А в нас вугілля мінімум на 40 років. У питаннях енергозбереження – мають бути інші підходи в сфері ЖКГ. Бо те, що там є – це не анахронізм, а мезозойська ера», – вважає він.

Зі слів голови ОДА, вказані вище пріоритети – це ті напрямки, в які на його думку варто було б вкладати гроші. Тим паче, коли ширші повноваження будуть передані в районні громади.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок