<

Експорт вугілля з Білорусі в Україну за рік зріс у 980 разів

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:38 | 21.02.2019 / Новини / /
Перегляди
5
/ коментарів 5

Експорт кам’яного вугілля з Білорусі в Україну зріс за 2018 рік у 980 разів, антрациту – в 340 разів. При цьому Білорусь не має своїх родовищ кам’яного вугілля і антрациту, крім бурого вугілля (загальний обсяг – близько 150 мільйонів тонн).

Про це пише РБК-Україна , посилаючись на білоруське “Радіо Свобода” та офіційні дані Белстата.

Як зазначає Белстат, білоруський експорт кам’яного вугілля в 2018 році становив 853,9 тисячі тонн на суму 74,9 мільйона доларів. З них в Україну пішло 588,5 тисячі тонн (проти 0,6 тисячі тонн у 2017 році) на 50,3 млн доларів. Імпорт кам’яного вугілля становив 1648,5 тисячі тонн, у тому числі з Казахстану – 374,9 тисячі тонн, з Росії – 1273,5 тисячі тонн.

Антрацит з Білорусі експортували в 2018 році 107,3 тисячі тонн на суму 9,3 мільйона доларів. З цієї кількості 102,2 тисячі тонн на 8,8 мільйона доларів було поставлено в Україну (у 2017 році – 0,3 тисячі тонн). Імпорт антрациту в Білорусь, за інформацією Белстата, становив 173 тисячі тонн. Майже весь антрацит – з Росії.

Передбачається, що територією Білорусі до України та Європи може надходити вугілля з самопроголошених “ДНР/ЛНР”. Зокрема, у 2017 році представники ЛНР заявляли, що ведуть переговори з Мінськом про поставки вугілля. Проте тодішній віце-прем’єр Білорусі Володимир Семашко спростував цю інформацію.

У той же час представник однієї з компаній енергетичного сектора Білорусі підкреслив, що поставками вугілля займаються комерційні структури. За його словами, до України везуть вугілля переважно українські компанії, а до Європи – російські. Ці компанії мають статус резидентів Білорусі, але білоруського капіталу у них немає. За його словами, можливо, вугілля з Донбасу і потрапляє до Польщі.

“Але якщо хтось возить, то за документами вугілля російське. А яке воно де-факто – донецьке чи російське – я не знаю”, – зазначило джерело.

За даними Державної служби статистики України, в 2018 році купували вугілля в країнах Євросоюзу, Африки та американського континенту, а також в Казахстані, Молдові та Росії. Найбільший обсяг як кам’яного, так і антрацитового вугілля минулого року ввозився саме з Росії.

Як пише “Радіо Свобода”, в українському Держстаті відмовилися коментувати, чому в статистиці не відображені поставки вугілля з Білорусі. Крім того, найбільший споживач вугілля ДТЕК заявив, що не робив поставок вугілля з Білорусі. У той же час у державній компанії “Центренерго” не надали коментар.

Видання вважає, що сліди можуть вести до оточення чинного президента України Петра Порошенка, виходячи з того, що “Центренерго” контролюється його діловим партнером Ігорем Кононенком. У 2016 році компанія опинилася в центрі скандалу, коли з’ясувалося, що вона через російського контрагента купувала вугілля в ОРДЛО під маркою вугілля з ПАР.

Нагадаємо, раніше міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш заявив, що Росія щороку вивозить 2,8 млн тонн вугілля з окупованого Донбасу.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін також заявляв, що РФ продає вугілля з окупованого Донбасу до Туреччини та Польщі.

Нагадаємо, Україна через російську окупацію втратила на Донбасі 115 зі 150 вугільних шахт. У результаті країна зіткнулася з дефіцитом вугілля, який змушена покривати імпортними поставками.




коментарів: 5
  1. де герої-блокадники ? де вадим, де віка ? куди нарешті дивиться комсомолець ?

  2. Пашка Танчев, Андрюха Пилипюк, як там перспективи наших шахт? Розвиваємося з Венгріним!

  3. До речі,на Конституцію Україні владі наплювати,вона вже порушила все що тільки можна,так само і на людей,вже давно старі спеціалісти атомщики ведуть мову за те що американське паливо не підходить для наших реакторів,грають з вогнем,на днях по Києву westinghouse вивозили відпрацьовані ядерні відходи в контейнерах на відкритій платформі,видно як за людей дбають,компанія яка є банкротом і має мільярдні борги,підсунили Україні,так що перспектива сидіти без світла дуже висока..

  4. ну добре, гройсмана повісити, пецю нагородити…і звідки в вадима така любоф по пеці ?

  5. оце мені подобається.. ще трохи, і вадім почне виступати за переговори з ЛДНР, бо він же “Не забува, що в нас є школи, лікарні, дитсадки іт.д. які залежать від електростанцій, які працюють на вугіллі”. А з пецею-президентом доведеться таки перейти на кизяки. Хоча я – за пецю ! Бо таких як вадим і віка треба лікувати до повного виздоровлення ! а пеця це зробить краще всіх ! ПЕЦЯ – наш президент на слідуючий термін !

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

1 Травня, Середа
30 Квітня, Вівторок