<

Екснардепа Пашинського відправили в СІЗО з можливістю застави у 272 млн гривень

19:04 | 26.02.2024 / Новини / , /
Перегляди
148
/ Коментарі відсутні

Вищий антикорупційний суд призначив запобіжний захід ексдепутату Сергію Пашинському. Його підозрюють у незаконному привласненні та продажі 97 тисяч тонн конфіскованих державою нафтопродуктів.

Про це йдеться у трансляції Вищого антикорупційного суду, пише Громадське.

Так, якщо Пашинський не внесе заставу в сумі 272 мільйони гривень, він залишиться під вартою до 25-го квітня. Колишнього народного депутата хотіли взяти на поруки офіцери ЗСУ Милослав Гай, Ігор Лапін та Іван Лісовий.

Водночас прокурор просив призначити Пашинському 60 діб тримання під вартою з альтернативою застави у майже 300 мільйонів гривень.

Загалом запобіжний захід Пашинському обирали три дні.

Раніше ВАКС відправив під варту бізнесмена Сергія Тищенка, який фігурує у справі Пашинського. Тищенко може вийти з-під варти, внісши понад 360 млн грн застави. 

Нагадаємо, що правоохоронці 12-го лютого оголосили підозри колишньому народному депутату Пашинському, його бізнес-партнеру та чотирьом їхнім спільникам у незаконному привласненні та продажі 97 тисяч тонн конфіскованих державою нафтопродуктів, які повинні були піти на потреби армії.

Справу кваліфікували за ч. 1 ст. 255, ч. 5 ст. 191 КК України. Підозрюваним загрожує до 12 років позбавлення волі.

Що за справа?

За даними слідства, у 2014 році суд наклав арешт на 97 тисяч тонн нафтопродуктів, ввезених в Україну з порушенням законодавства. Їх конфіскували у структур Сергія Курченка — олігарха часів Януковича, який утік з України до рф.

Як встановило слідство, за допомогою політичного лобі ексдепутата ці нафтопродукти передали профільному держпідприємству, щоб наповнити держбюджет. На той час це підприємство очолювали керівники, які були підконтрольні бізнес-партнеру ексдепутата.

Як зазначається, за вказівкою фігурантів справи посадовці держпідприємства сприяли продажу майже 100 тисяч тонн нафтопродуктів за суттєво заниженими цінами групі компаній, власником якої був бізнес-партнер ексдепутата.

Далі ці нафтопродукти продавали на заправках цієї групи компаній та в інших мережевих АЗС, а отриманий дохід концентрувався у бенефіціарів схеми.

За даними слідства, для створення видимості, що арештовані нафтопродукти передані для потреб Міноборони, держпідприємство здійснило відповідні постачання на комерційній основі, за які Міноборони розрахувалося у повному обсязі. Але МОУ отримало всього 1,6% «нафтопродуктів Курченка». Решта — нафтопродукти, закуплені у тієї самої групи компаній, яка своєю чергою закуповувала їх у рф та білорусі. Водночас фігуранти реалізували таку саму номенклатуру товару на свою групу компаній за ціною вдвічі нижчою, ніж на Збройні сили.

На думку слідства, ексдепутат забезпечував політичне прикриття цих оборудок, використовуючи свій вплив та адмінресурс щодо державних підприємств, судових і правоохоронних органів, які були дотичними до конфіскації цих нафтопродуктів.

У 2020 році суд ухвалив рішення про спеціальну конфіскацію на користь держави нафтопродуктів та грошей, отриманих від їхнього продажу. Однак, за даними слідства, весь обсяг нафтопродуктів та всі вторговані від їхньої реалізації кошти на той час вже були привласнені учасниками схеми. Загальна сума збитків, завданих державі у результаті реалізації схеми, становить 967 мільйонів гривень.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота