<

Державі повернули палац Терещенків на Житомирщині, який УПЦ МП забрала собі під монастир

20:11 | 31.08.2023 / Новини / /
Перегляди
287
/ 1 коментар

Суд повернув у державну власність палац Терещенків у селищі Червоне Житомирської області, який УПЦ московського патріархату використовувала як будівлю монастиря.

Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики, пише Громадське.

Пам’ятку місцевого значення повернули державі рішенням Господарського суду Житомирської області за позовом Бердичівської окружної прокуратури Житомирщини. Мінкульт каже, що долучився до розгляду справи у 2023-му та став на захист пам’ятки.

Згідно з судовими ухвалами, палац понад 20 років перебував у власності Свято-Різдва Христового Червонського жіночого монастиря, який входить до УПЦ МП. Будівлю передали в безоплатне користування монастиря ще у 2000 році за рішенням селищної ради.

Палац Терещенків у Червоному збудований на початку 19 століття в неоготичному стилі на замовлення польського шляхтича Адольфа Норберта Еразма Грохольського, що володів селом. Нині будівля перебуває в напівзруйнованому стані.

Палац входить до реєстру культурної спадщини місцевого значення. У селищній раді стверджували: якщо замок повернути у власність громади — можна буде домогтись того, щоб він став культурною спадщиною національного рівня і був відреставрований. У палаці регулярно проводять екскурсії.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

10 Травня, П’ятниця
9 Травня, Четвер