<

Через потепління на Волині активізувалися іксодові кліщі

16:43 | 6.03.2024 / Новини / , /
Перегляди
288
/ Коментарі відсутні

Через потепління в лютому та березні на Волині активізувалися іксодові кліщі. Від початку року зареєстрували три звернення людей з укусами.

Про це повідомили в обласному Центрі контролю і профілактики хвороб і додали, що кліщі можуть переносити до 150 недуг, найпоширеніші з яких, – кліщовий енцефаліт й бореліоз (хвороба Лайма), пише Суспільне.

За даними епідеміологів, торік в області було зареєстровано 44 випадки хвороби Лайма, переважно, у пенсіонерів.

Підчепити кліща можна на газоні, у траві, невисоких кущах в лісі, парку чи сквері, на присадибній ділянці. Кліщ може триматися на тілі людини або тварини до 12 діб. На місці укусу з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується в розмірах.

Що робити, якщо знайшли на тілі кліща

В обласному Центрі контролю та профілактики хвороб наголошують — якщо ви знайшли на тілі кліща, не можна: тиснути, виривати паразита, чи заливати його олією, або спиртом.

Епідеміологи радять одразу звертатися у травмпункт, де допоможуть витягнути кліща. Якщо ж поруч немає медзакладу, потрібно акуратно викрутити кліща обертальними рухами пінцетом або через марлю і продезінфікувати місце укусу. Також згодом можна здати кров на антитіла і за потреби пройти імунотерапію.

“Протягом трьох тижнів після укусу кліща спостерігайте за своїм станом: щоденно вимірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи почервоніння на шкірі, яке продовжує збільшуватися, — негайно зверніться до лікаря”, — зазначили в обласному центрі контролю та профілактики хвороб.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя