<

Чехія висилає 18 російських дипломатів та оголошує у розшук двох офіцерів спецслужб РФ

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:36 | 18.04.2021 / Новини / /
Перегляди
3
/ коментарів 6

Міністр закордонних справ Чехії Ян Хамачек повідомив про висилку 18 російських дипломатів, яких звинуватили в роботі на російські спецслужби. Водночас Прага вирішила оголосити в розшук двох офіцерів російської розвідки.

Про це повідомляє Громадське з посиланням на видання Novinky та сайт поліції Чехії.

Так, 18 російським дипломатам дали 48 годин, щоб покинути територію Чехії. Глава МЗС зазначив, що вже проінформував про це посла Росії. 

Водночас прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш заявив, що Головне розвідувальне управління Росії може бути причетним до масштабних вибухів боєприпасів на складі у Врбетицах у жовтні та грудні 2014 року. Тоді загинули дві людини.

Крім того, поліція Чехії оголосила в розшук двох агентів Головного розвідувального управління Росії. Ідеться про чоловіків, які використовували паспорти з іменами Руслан Баширов та Олександр Петров.

Нагадаємо, британські прокурори назвали їх причетними до отруєння колишнього співробітника російських спецслужб Сергія Скрипаля та його дочки Юлії. Розслідувачі виявили, що справжні імена чоловіків — Олександр Мішкін та Анатолій Чепіга. Обоє — полковники Головного розвідуправління Росії.

Такі дії Чехії відбуваються на тлі висилки російських дипломатів з боку інших країн. Усе розпочалося 15 квітня, коли США в межах масштабних санкцій вирішили вислати 10 російських дипломатів. У відповідь на це Москва 16 квітня вислала 10 дипломатів США.

Крім того, Росія оголосила про висилку п’ятьох польських дипломатів, оскільки після запровадження американських санкцій щодо РФ Польща таке зробила з трьома російськими дипломатами.

А ще Росія заявила про затримання та висилку консула Генерального консульства України у Санкт-Петербурзі Олександра Сосонюка. У відповідь на це Київ вирішив вислати з України старшого дипломата посольства Росії.




коментарів: 6
  1. Ну і Росія у відповідь вишле додому 18 чи 30 чешських дипломатів–і що далі?? Хто виграв?? Невже до цього часу декому не зрозуміло, що не існують “шпійони чи розвідники”? Всі дипломати,аташе,консули,журналісти, крім виконання своїх прямих функцій, виконують “доручення чи завдання”, яке їм ставить розвідувальна служба (ГРУ,ФСБ,СБУ,ГУР,ЦРУ і т.д). Так було в світі і буде. І не існує чесних чи нечесних дипломатів. Існують геополітичні інтереси тієї чи іншої країни. А дипломати,консули, як солдати виконують чітко поставлені перед ними задачі. Тут не існує моралі,честі чи нечесті.

    • Знецінення – є прояв пасивної агресії, шановний. Так, ми фсє умрьом!1! Але це не привід знецінювати дипломатію. Чи ви за війну?

  2. Шановна, я проти як пасивної агресії,так і війни. І дипломатію я не знецінюю, а намагаюсь оцінити її адекватно і реально. На чорне я кажу-чорне, а на біле кажу біле(вірніше намагаюсь на речі так говорити). А якщо хтось з кимось веде інформаційну війну, то це не значить, що мені самому треба промивати мозги і нав`язувати ті чи інші ідеї та цінності. Цінність в світі є одна–це правда, якою гіркою вона б не була. Перемагає завжди правда, а не хто кому нав`яже якісь ідеї та ідеали. Брехня рано чи пізно вивітриться, рано чи пізно люди побачать правду. Шановна…

  3. Ніколи не був і не буду на стороні Росії чи США чи Китаю чи Європи. Просто боляче, коли мене в моїй країні як і всіх інших вважають за скотяче бидло, якому можна “так як треба ” вставити мозги чи як бика на когось натравити. Така інформаційна політика була в СРСР. Невже історія нас,людей,так нічому не вчить?

    • Я за космополітизм, теж вважаю немає їх нас всі ми одне ціле і коли разом то досягаємо більших результатів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 Травня, Субота
3 Травня, П’ятниця