<

Бокоч вимагає вирівняти соцзахист для усіх родин загиблих у російсько-українській війні

15:04 | 24.05.2024 / Новини / , , /
Перегляди
218
/ Коментарі відсутні

На сесії обласної ради 23-го травня депутат Андрій Бокоч закликав підняти перед центральними органами влади питання щодо необхідності покращення соціального захисту родин загиблих в АТО/ООС військовослужбовців, зокрема щодо збільшення відповідних грошових виплат.

Бокоч нагадав, що росія розпочала війну проти України ще 2014-го року. Саме тоді тисячі воїнів, часто не маючи необхідного досвіду та забезпечення, стали на захист незалежності та територіальної цілісності України. Однак, наразі, мовляв, їхній подвиг і боротьба належним чином не оціненні.

За словами депутата, в державі відсутня єдність в соціальному захисті щодо родин загиблих в різні етапи воїнів, вже десятий рік російсько-української війни. Наявна неврегульована ситуація розділяє родини загиблих Захисників України з 2014 по 2022 роки та родини, близькі яких загинули після початку повномасштабного вторгнення 24-го лютого 2022 року. Андрій Бокоч звернув увагу на те, що держава гарантує підвищений соціальний захист членам родин військових, які загинули під час виконання своїх обовязків по захисту Батьківщини після 24-го лютого 2022 року, однак не гарантує аналогічний захист родинам загиблих в АТО/ООС.

“До мене, як до депутата Волинської обласної ради звертаються сім’ї рідні яких загинули, під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, при відсічі та стримуванні збройної агресії російської федерації на територіях Донецької і Луганської областей протягом 2014 – 2022 років. Відповідно до постанови КМУ від 25-го грудня 2013 №975, одноразова грошова допомога в разі загибелі під час захисту України військовослужбовця у 2014 році становила 609 тисяч гривень, згодом розмір одноразової грошової допомоги підняли, проте не були розділені бойові та небойові втрати, чим знівельовано внесок загиблих в АТО/ООС військовослужбовців.

Схожа ситуація спостерігається з пенсійним забезпеченням родин загиблих в АТО/ООС. Розмір пенсій по втраті годувальника відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» для сімей загиблих в АТО/ООС в 1,5-2 рази менший за розмір такої ж виплати загиблим під час повномасштабного вторгнення. Поточний стан зазначених соціальних виплат членам родин загиблих містить ознаки дискримінації”, – переконаний Бокоч.

Він вважає, що існування двох категорій осіб, рідні яких загинули, захищаючи Батьківщину, які мають право на отримання одноразової грошової допомоги та пенсійного забезпечення по втраті годувальника в разі смерті військовослужбовця в різному розмірі залежно від часу загибелі військовослужбовця є дискримінаційною ознакою. Саме тому, мовляв, необхідно вирівняти державний соціальний захист для усіх без вийнятку родин загиблих у російсько-українській війні, що триває з 2014 року.

Андрій Бокоч у своєму депутатському запиті закликав проінформувати про заходи, що проводяться Волинською обласною військовою адміністрацією та районними військовими адміністраціями в контексті підтримки та соціального захисту родин загиблих в АТО/ООС військовослужбовців, а також підняти перед центральними органами виконавчої влади питання щодо необхідності покращення соціального захисту родин загиблих в АТО/ООС військовослужбовців, зокрема щодо збільшення відповідних грошових виплат.

Запит Бокоча депутати підтримали.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Липня, Субота
26 Липня, П’ятниця