<

Білорусів за «замах на тероризм» тепер можуть стратити

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:39 | 18.05.2022 / Новини / , /
Перегляди
282
/ Коментарі відсутні

Олександр Лукашенко підписав зміни до законодавства, які уможливлюють засудження до страти за «замах на тероризм».

Закон набуде чинності 29-го травня – через 10 днів після публікації, пише Європейська правда.

Статті, за якими тепер можуть засудити до страти не тільки за скоєні дії, а й «замах на акт тероризму», включають:

  • ч. 2 ст. 124 (вбивство представника іноземної держави чи міжнародної організації з метою провокації міжнародного загострення чи війни або дестабілізації громадського порядку в іноземній державі).
  • ч. 3 ст. 126 (акт міжнародного тероризму, скоєний організованою групою або із застосуванням об’єктів атомної енергії, або з використанням радіоактивних речовин, ядерних матеріалів, сильнодійних токсичних хімічних або біологічних речовин, або поєднання з убивством людини чи вбивством державного або громадського діяча іноземної держави з метою провокації),
  • ч. 3 ст 289 та ч. 2 ст. 359 (вбивство державного або громадського діяча, скоєне у зв’язку з його відповідною діяльністю з метою впливу на ухвалення рішень органами влади або перешкоджання політичній чи іншій громадській діяльності, залякування населення, дестабілізації громадського порядку).

Раніше просування таких законодавчих змін пов’язували з явищем «рейкових партизанів». Палата представників схвалила поправки 27-го квітня.

Білоруський Гельсінкський комітет, правозахисний центр «Вясна» і група «Правозахисники проти смертної кари» виступили з публічним зверненням, заявляючи про неприпустимість розширення застосування смертної кари і відзначаючи, що законодавчі зміни можуть використовувати для політичного тиску.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

6 Травня, Понеділок
5 Травня, Неділя