<

Армія Ізраїлю розпочала масштабну операцію у Дженіні

07:50 | 4.07.2023 / Новини / /
Перегляди
189
/ Коментарі відсутні

Між армією Ізраїлю та озброєними палестинськими бойовиками в таборі біженців у місті Дженін на окупованому західному березі річки Йордан відбувся інтенсивний обмін вогнем.

Про це повідомляє BBC, пише Суспільне.

Зазначається, що Збройні сили Ізраїлю 3 липня розпочали одну з наймасштабніших операцій на цій території за останні роки ударами з безпілотників.

Ізраїль заявив, що “завдав важкого удару терористичним організаціям”, але палестинці звинуватили країну у воєнному злочині.

Міністерство охорони здоров’я Палестини повідомило, що вісім палестинців були вбиті ізраїльськими військами, у тому числі троє під час нічного удару безпілотника. Усі вони були молодими або підлітками – деякі підтвердили належність до озброєних груп. Водночас поранень зазнали 50 людей.

Також під час операції військовослужбовці Ізраїлю затримали близько 50 бойовиків і вилучили зброю та боєприпаси.

Ізраїльські військові заявили, що немає конкретних часових рамок завершення операції, але це може бути “питанням годин або кількох днів”.

“З густонаселеного табору біженців, де проживає приблизно 14 тисяч людей і який зараз оголошений закритою ізраїльською військовою зоною, доносяться гул безпілотників над головою, регулярні черги та гучні стуки вибухів”, — йдеться у повідомленні.

Ізраїльські військові відключили телефонний зв’язок і постачання електроенергії в табір, що ускладнює отримання точної картини того, що відбувається. Палестинські медики також намагаються дістатися до десятків поранених.

Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант близько заявив, що операція в Дженіні “просувається за планом”.

“Ми завдали важкого удару терористичним організаціям у Дженіні та зуміли зафіксувати вражаючі оперативні досягнення”, — сказав Галлант.

Йорданія, яка знаходиться по сусідству з Ізроїлем та Палестиною заявила, що операція була “явним порушенням міжнародного гуманітарного права”, але США висловили свою підтримку тому, що вони назвали “безпекою Ізраїлю та правом захищати свій народ від ХАМАСу, Палестинського ісламського джихаду та інших терористичних груп”.

Табор у Дженіні став оплотом нового покоління палестинських бойовиків, які глибоко розчаровані “старінням керівництва влади Палестини” та обмеженнями ізраїльської окупації.

Минулого року у місті неодноразово проводилися ізраїльські військові рейди, а місцевих палестинців пов’язували з численними нападами на ізраїльтян.

У 2002 році, під час другої палестинської інтифади, ізраїльські війська почали повномасштабне вторгнення в Дженін. Тоді щонайменше 52 палестинських бойовиків і мирних жителів та 23 ізраїльських солдати були вбиті протягом 10 днів інтенсивних боїв.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

14 Травня, Вівторок