<

Антикорупційний суд закрив справу «Роттердам+»

17:06 | 9.10.2023 / Новини / , /
Перегляди
118
/ Коментарі відсутні

9-го жовтня під час підготовчого розгляду колегія суддів Вищого антикорупційного суду України (ВАКС) ухвалила рішення про закриття справи «Роттердам+».

Про це повідомляє пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

“9 жовтня 2023 року колегія суддів ВАКС ухвалила рішення про закриття справи “Роттердам+” з підстав п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України, тобто закінчення строку досудового розслідування, визначеного статтею 219 цього Кодексу, після повідомлення особі про підозру. Указане рішення ухвалено з окремою думкою одного з суддів колегії”, — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що прокурор САП не погоджується з таким рішення суду та оскаржить його в суді апеляційної інстанції.

15-го березня цього року у справі “Роттердам+” щодо завдання споживачам електроенергії збитків шляхом штучного завищення цін прокурори САП скерували до суду перший епізод справи. Також було заявлено цивільний позов про відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням державі на суму 19,357 млрд гривень.

Довідка. “Роттердам+” – формула, яка визначала вартість електроенергії, яку виробляли теплоелектростанції. Вона застосовувалася у 2016-2019 роках. Вартість вугілля, що використовувалось для ТЕС, залежала від ціни на вугілля у порті міста Роттердам, у Нідерландах. До цієї ціни додавали вартість транспортування вугілля. Водночас левову частку вугілля ТЕС купляли не в Нідерландах, а в Україні, Росії або з окупованих територій. Тобто насправді ціна вугілля була нижчою і ТЕС отримували надприбутки. Згідно з розслідуванням, найбільше прибутків від такої формули отримував Рінат Ахметов — його компанія ДТЕК була монополістом на ринку і має найбільше ТЕС в країні.

За даними НАБУ, запровадження формули “Роттердам+” завдало державі та українцям збитків на загальну суму 18,87 мільярда гривень — це кошти, які споживачі переплатили ТЕС за електроенергію через те, що у її собівартість заклали доставку вугілля з Роттердама.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Травня, Неділя