<

Зняли військову електроніку, навігаційні системи, весь боєзапас: Росія повернула Україні захоплені кораблі

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:46 | 19.11.2019 / Новини / , /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

18-го листопада 2019 року Росія передала Україні малі броньовані артилерійські катери «Нікополь», «Бердянськ» і рейдовий буксир «Яни Капу». Їх повернули у пошкодженому стані. Але якщо Росія вимагатиме, то кораблі доведеться віддати, оскільки вони є речовими доказами.

Про це Апострофу розповів російський адвокат Микола Полозов.

Переговори щодо передачі кораблів йшли в закритому режимі між Офісом президента Володимира Зеленського та адміністрацією Володимира Путіна. Катери передані, але у кримінальній справі, яка знаходиться в Росії, вони зберігають статус речових доказів.

За російськими законами речові докази передаються тільки на відповідальне зберігання. Тобто, якщо відбудеться суд в Росії і виникне необхідність дослідити кораблі, то Україна буде зобов’язана їх повернути.

Катер “Бердянськ” був обстріляний – є кілька пробоїн. На буксир “Яни Капу” відбувалася навала, пошкоджений фальшборт.

Після захоплення з кораблів зняли військову електроніку, зокрема, навігаційні системи, і вони досі залишаються в якості речових доказів у Росії й на кораблі не монтувалися.

Крім того, зняли весь боєзапас – там немає жодного патрона, жодного снаряда. До того моменту, поки завершиться справа, з кораблями нічого не можна буде робити, наприклад, ремонтувати, споряджати чимось. Тобто вони можуть перебувати тільки в якості металевих болванок.

21-го листопада, відбудеться засідання Міжнародного трибуналу з морського права. Росія може надати трибуналу звіт про виконання обох пунктів його рішення – моряків фактично передала, кораблі теж. 

Правда, це буде технічне засідання, під час якого будуть вирішуватися питання алгоритмів дослідження доказів, порядок виступу сторін, тобто якихось несподіваних подій не відбудеться. Трибунал затягнеться не на один місяць.

Але спікер Путіна, Дмитро Пєсков, уже заявив, що передача кораблів не пов’язана з рішенням трибуналу. Вони завжди так кажуть. Але незалежно від риторики своїх посадових осіб, Росія дуже уважно ставилася до процедур трибуналу, і передача кораблів була зумовлена його наказом.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 Травня, Субота