<

44 держави підтримали ідею створення трибуналу для росії за злочини проти України

14:10 | 3.04.2024 / Новини / /
Перегляди
52
/ Коментарі відсутні

У Нідерландах представники 44 країн наголосили на важливості повної відповідальності росії за злочини проти України та підтримали ідею створення для цього спеціального трибуналу.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, також про це йдеться у декларації, опублікованій на сайті уряду Нідерландів, пише Громадське.

У декларації за підсумками конференції «Відновлення справедливості для України», яка проходила в Гаазі 2 квітня, країни-підписанти зазначили, що вони «залишаються відданими» створенню спеціального трибуналу для розслідування та судового переслідування злочину агресії проти України. Також підписанти привітали пропозицію Нідерландів прийняти такий спецтрибунал.

Серед підписантів — європейські країни, а також США, Велика Британія, Австралія та Японія. 

Кулеба зазначив, що ще два роки тому ідею створення спецтрибуналу «всі категорично відкидали», а рік тому, за його словами, здавалося, що робота над ним «загрузла у суперечках між державами».

Однак тепер міністр закордонних справ упевнений, що країни зможуть знайти «всі необхідні рішення та втілити трибунал у життя».

«Нам потрібно зробити ще один поштовх, щоб це зробити», — наголосив він, не уточнивши, що має на увазі.

Спецтрибунал для покарання росії

В Офісі президента ще у вересні 2022-го повідомили, що Україна пропонує країнам «Великої сімки» та іншим державам-партнерам підтримати ініціативу зі створення спеціального міжнародного трибуналу для покарання росії за злочин агресії проти України.

У Міністерстві закордонних справ України пояснювали, що міжнародне кримінальне правосуддя має достатньо інструментів для розслідування воєнних злочинів, злочинів проти людяності та злочину геноциду. Але наявні інституції постають перед «об’єктивними правовими перешкодами» в розслідуванні злочину агресії проти України. Саме тому необхідне створення спеціального трибуналу, який буде здатен притягнути до відповідальності керівництво рф саме за цей злочин.

16-го січня до Європарламенту надійшла пропозиція про запровадження спецтрибуналу для росії. Відтоді свою підтримку висловили низка країн і високопосадовців ЄС. А Нідерланди висловилися, що готові прийняти трибунал над росією в себе.

У серпні 2023 року заступник голови Офісу президента Андрій Смирнов на тлі цього заявив, що Україна не погодиться на будь-який гібридний формат трибуналу, де розглядається його створення як частини української судової системи, і додав, що обговорення щодо трибуналу ще тривають.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

6 Травня, Понеділок
5 Травня, Неділя