<

«У Крим хіба що на танках»: Сенцов і Кольченко дали прес-конференцію

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:15 | 10.09.2019 / Новини / , /
Перегляди
4
/ коментарів 6

У вівторок, 10 вересня, у Києві відбулася велика пресконференція звільнених з полону Російської Федерації українського режисера Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченка. 

Українці протягом заходу, який тривав дві години, висловили всім подяку і зазначили, що “проблема не в тому, що Путін напав на Україну, а в тому, що більшість росіян його підтримують”. Сенцов розповів, що не планує брати активну участь у масових заходах і попросив ставитися до цього з розумінням. Кольченко в цілому був небагатослівним. Він подякував усім і сказав, що відчуває “радість, полегшення” від повернення додому.

Головні заяви з першого публічного виступу звільнених українців для ЗМІ опублікували в ТСН.

Подальше життя

І Сенцов, і Кольченко заявили, що не збираються повертатися до Криму, доки Путін при владі. За словами Кольченка, він наразі просто хоче відпочити і адаптуватись. Він лише зауважив, що планує продовжити навчання в Таврійському національному університеті, де навчався до арешту на заочній формі навчання. 

“Я збираюся займатися двома найчудовішими речами на землі: знімати кіно і жити. Що стосується Криму – повернутися туди, ну, тільки на танках. Ми поки не можемо … Знову ж таки, не потрібно сприймати мої слова буквально”, – сказав Сенцов. 

За словами режисера, він планує жити у Києві, наразі сюди його приїхали відвідати мама з сином, а донька вже переїхала до української столиці. 

Політична діяльність

Водночас, Сенцов не виключив, що в майбутньому може зайнятися політикою. 

“Що стосується мого майбутнього життя, можливо, політичної, для мене самого це питання залишається відкритим. Я сам для себе не те, щоб не вирішив, але питання ще відкрите. Звичайно, так вийшло, що я людина не публічна сам по собі, але я відчуваю якусь відповідальність перед народом і країною і буду робити все, що в моїх силах для своєї країни”, – підсумував він. 

“Колекціонування образ – захоплення слабких”

Сенцов заявив, що немає образ щодо Геннадія Афанасьєва, який давав проти нього свідчення, а потім відмовився від показів.

“Колекціонування образ – захоплення слабких. Якщо хочеш бути сильним, треба вміти прощати. У мене немає образ  щодо Афанасьєва і навіть Чернія”, – наголосив Сенцов.

Він додав, що бажає Афанасьєву тільки хорошого і не має до нього жодних претензій, однак це не означає, що він має з ним спілкуватися.

Сенцов та Кольченко також заявили, що не збираються персонально подавати до ЄСПЛ проти Росії.

“Що стосується персональних звинувачень, судів – я судитися ні з ким не збираюся, потерпілим себе не вважаю”, – заявив Сенцов.

Водночас, за їхніми словами, це добре, що їхні кейси викроистовуються у міжнародних судах у справах Україна проти Росії.

Стосунки з Росією

“Обмін не випадковий і не спонтанний, робота всі ці роки велася і попередня адміністрація дуже багато працювала… Не треба розглядати наш кейс окремо, нас багато, але виходить ми тут трохи більше, ніж інші, це не зовсім правильно. Були звільнені і інші полонені за минулої адміністрації, там просто справа пішла в глухий кут. Зараз з приходом нової влади у Росії є можливість стосунки перезавантажити. Президент Зеленський теж робить крок назустріч, я бачу, що він щиро хоче цей конфлікт вирішити на благо цієї країни, без втрат інтересів, і це правильно. Я вже говорив, що 100 років переговорів краще, ніж один день війни. Що стосується того, що Росія хоче миру – скільки б вовк не вбирався в овечу шкуру, зуби у нього як і раніше на місці. Не вірте в це, я не вірю”, – заявив Сенцов. 

Звільнений режисер також припустив, що процес обміну активізувався в травні-червні, коли Росію могли виключити з Ради Європи.

“Вона [Росія] вирішила залишитися в європейському суспільстві… Плюс зміна адміністрації в Україні дає можливість почати новий діалог. Це все збіглося і ці два фактори вплинули на те, що ми тут”, – припустив Сенцов. 

Видача Цемаха Росії

І Сенцов, і Кольченко зазначили, що вперше почули прізвище фігуранта справи МН17 Володимира Цемаха у літаку, коли поверталися з РФ до України. 

“Я вперше це прізвище почув теж у літаку. Президент прийшов і у мене запитав: “Ви були проти цього обміну? Я сказав: Я взагалі вперше про це чую. Я можу відповідати за ті слова, які говорив сам. Хтось намагається транслювати мої думки – я нікому цього не доручав. Все, що мені потрібно сказати, я скажу сам”, – заявив Сенцов.

За словами Сенцова, після того, як він дізнався про Цемаха, він прочитав певні новини з цього приводу. “Мені важко взагалі цю ситуацію коментувати. Я взагалі не любитель коментувати чужі дії. Є президент, людина, яку Україна наділила повноваженнями, є довіра, відсоток був найвищим. Це означає, що люди довіряють цій людині”, – наголосив він.

Сенцов зазначив, що Зеленський володіє більшою інформацією, ніж “ми з вами”. “Якщо він ухвалив таке рішення – значить в цьому була необхідність”, – заявив він.

Доступ до новин у в’язниці

Сенцов розповів також, що всі ці роки намагався бути в інформаційному порядку денному, щоб знати, що відбувається в світі, Україні, в Росії. Він подякував редакції “Новой газеты” за те, що та висвітлювала події в Україні. 

“У Росії більше, тому що доводилося місцеві новини дивитися, купу гною відсіваєш, щоб знайти пару зерен правди. І українських новин у мене не було, я читав “Нову газету”, якій я хочу сказати окрему подяку. Всі 5 років завдяки їй я дізнавався, що відбувається в Україні. І в світі, і в Росії, звичайно, але першою чергою в Україні. І листи тих людей, які писали, що відбувається. Я уважно дивився, як ця ситуація розвивається, були періоди затишшя, періоди активізації стосовно обміну”, – заявив Сенцов.

22 кг макулатури

Сенцов заявив про те, що привіз з російського ув’язнення цілу сумку листів, які йому писали. 

“Я привіз дві сумки. В одній речі трохи. І 22 кілограми макулатури. Це листи. Я жоден лист не викинув, я їх всі привіз. Я їх не буду перечитувати. Мені вони дорогі. Я їх зберігаю, тому що дорогі”, – розповів він.

Сенцов додав, що намагався відповідати усім, однак не все доходило до адресатів. Також режисер наголосив, що серед речей, які він привіз до України – 15 зошитів з його записами.

Роки ув’язення

Сенцов розповів, що за п’ять років змінив багато в’язниць та скрізь різний розклад, різні умови. В якихось більше вільного часу, в якихось – менше, в якихось можна дивитись телебачення і гуляти, десь – ні. Український режисер розповів, що протягом ув’язнення він багато читав, листувався та працював.

22 вересня, за його словами, буде представлено у Львові збірник оповідань “Маркетер”, який він написав під час ув’язнення, також піде в роботу новий сценарій. 

“Збочення Кисельова”

Сенцов і Кольченко розповіли, що вихідними дивилися ток-шоу “Вести недели” на телеканалі “Росія” російського пропагандиста Дмитра Кисельова для того, щоб розважити себе. 

“У вихідні дивився Кисельова. Не пропускаючи. Зрозумійте, розваг у в’язниці мало: цирку немає, театру немає. А тут все (одразу). Все дуже весело. Зрозуміло, що вірити не можна жодному його слову. Ким же треба бути, щоб в це вірити?! А так дивитися на нього звичайно весело. Збочене трошки задоволення”, – розповів Сенцов. 

Кольченко своєю чергою сказав, що те, як сприймають це росіяни – це дуже сумно.

“Коли дивився телебачення було і смішно (що вони говорять), і сумно, тому що є люди, які дивляться телевізор з серйозними обличчями, сприймають це дуже близько до серця”, – сказав він.

Відновлення голодування

Сенцов у травні планував друге голодування і навіть спеціально для цього почав набирати вагу, але не оголосив його, оскільки тоді активізувалися переговори щодо обміну.

Водночас режисер заявив, що має гарний вигляд, незважаючи на те що голодував і сидів в колонії, тому що займається спортом і не курить.

“Все життя займаюся спортом. На волі займався, і в тюрмі, починаючи з перших днів при першій-ліпшій можливості. В камері – не в камері, на прогулянці. Не курю, не чифірю. Алкоголю там немає, наркотиків там немає. Я не вживав наркотики, з алкоголем у мене хороші стосунки, без якогось безумства. Усі чекали, що я вийду скелетом, як був у минулому році, але минув рік, я чимось займався за цей час. Їв, займайся спортом. Моє завдання було відновитися. Я відновився”, – поділився він.

Перегляд кінофільмів

Кольченко на запитання журналіста, якій фільм планує подивитися, зазначив, що йому б цікаво було подивитися фільм американського режисера Квентіна Тарантіно “Одного разу в Голівуді”, що війшов зовсім нещодавно.

Сенцов зазначив, що йому склали перелік з 20 фільмів, однак він не встиг ще їх подивитись.

Свідчення проти Кличка

Сенцов розповів, що слідчий пропонував йому зменшити строк ув’язнення в обмін на показання проти учасників Майдану. 

“Приходить слідчий і каже: на тебе свідчення є, в будь-якому випадку ти сядеш, але можеш полегшити свою долю: дати свідчення на кого-небудь в Києві, хто там був на Майдані. Хочеш на Кличка, хочеш на когось іншого”, – переказав розмову Сенцов.

Він уточнив, що розмова відбувалася за два тижні до виборів президента 2014 року, а його показання мали спричинити скандал. За словами Сенцова, за це йому пропонували зменшити строк з 20 до 7 років. Цю “пропозицію” він відкинув.

Нагадаємо, 7 вересня відбувся обмін полоненими між Україною та РФ у форматі “35 на 35”. Літак з українськими бранцями приземлився у столичному аеропорту “Бориспіль”, де на нього чекали рідні та близькі, журналісти і президент України Володимир Зеленський. Серед українців, які повернулися додому – Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Павло Гриб, Володимир Балух, Микола Карпюк, українські моряки, захоплені росіянами у Керченській протоці та інші. Повний список усіх 35 звільнених українців – дивіться за посиланням. 

Натомість літак з росіянами був направлений до московського аеропорту “Внуково”. Серед осіб, яких в рамках обміну направили до Москви, були серед інших колишній зенітник “ДНР” Володимир Цемах та звинувачений у держзраді керівник “РИА Новости Україна”  Кирило Вишинський.




коментарів: 6
  1. біба і боба….. рекомендую переглянути один-єдиний фільм цього “видатного українського режисера” “ГАМЕР”….це просто шедевр..тоарантіно “нєрвно курить в сторонкє”))))))))))))))))))))))))))))))

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

6 Травня, Понеділок
5 Травня, Неділя