<

Ольга Попіка: «Зволікаючи з укладенням декларацій, можна не встигнути до жодного лікаря»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:58 | 13.08.2018 / Інтерв'ю / /
Перегляди
37
/ Коментарі відсутні

З 1-го липня 2018 року вступила в дію нова медична реформа. Відтепер кожна людина має право обрати свого лікаря. Для цього потрібно підписати декларацію.

Про деталі і тонкощі медичних змін читачам «БУГу» розповість головний лікар Нововолинського Центру ПМСД Ольга Попіка.

– Ольго Олександрівно, чи багато людей вже підписали декларації?

– Станом на 8-ме серпня загальна сума становила 21 431 осіб. З них 17 079 – дорослі, 4 352 – діти, 1  322 – іногородні. В квітні, коли тільки почали підписувати угоди, кожного дня приходило по 500 людей, потім 300, а зараз приблизно 150.

Нововолинці не дуже поспішають укладати декларації, а дарма. Ліміт угод для терапевта становить 2000, для сімейного лікаря – 1800 осіб, педіатра – 900, це ж всім може не вистачити. До нас звертаються мешканці навколишніх сіл, за законом, ми не маємо права нікому відмовити. Є лікарі, що вже набрали своїх пацієнтів. Наприклад, Григор’єва Наталя Степанівна має вже 1833 людей, Сєргєєва Тамара Іванівна – 1930.

– Що ж тоді робити людям і куди звертатись?

– Нестача лікарських кадрів є великою проблемою по всій Україні. Молодь не хоче йти за спеціальністю через низькі зарплатні. Зарплата молодого лікаря, який тільки прийшов на роботу, становить 3000 гривень, їм просто не вигідно працювати. Що робити іншим пацієнтам МОЗ поки що  роз’яснення не дає. Можливо, лікарі будуть набирати понаднормово або пацієнтам доведеться платити за прийом.

– Де можна нововолинцям укласти декларацію з лікарем?

– Можна укласти договір з лікарем у приміщенні дорослої поліклініки (кабінетах №33 та №46), у амбулаторіях на 5-му мікрорайоні та проспекті Дружби, в педіатричному відділенні. В будь-який момент пацієнт може обрати нового лікаря. Для цього достатньо підписати нову декларацію.

– Як потрапити на прийом до лікаря? Щось змінюється після укладення договору?

– Якщо ви уклали декларацію, то звертаєтесь до свого лікаря. Якщо не встигли або не визначились, обслуговуєтесь, як і раніше, по дільничному принципу. Можна записатись через інтернет. Проблема в тому, що через те, що люди зволікають з підписанням декларації, на деякого лікаря йде більше навантаження. Бо в нього є пацієнти з його дільниці та ті, хто вже уклав договір.

Що змінилося? По суті, сімейні лікарі і та педіатри виконують те, що й колись: лікування найпоширеніших хвороб, травм, отруєнь, профілактика, вакцинація, видача лікарняних листів і довідок, надання невідкладної допомоги. Єдине, що змінилось, це перелік аналізів. Раніше спектр обстежень був ширший, тепер він звівся до загального аналізу крові й сечі, глюкози, холестерину, тиску, кардіограми, швидких тестів на вагітність, ВІЛ і тропонін.

 – Чи зміниться процедура проходження медогляду після реформи?

– Переважна більшість населення проходить медогляди раз у рік, у зв’язку з роботою чи працевлаштуванням. Планується, що сімейний лікар буде переглядати список своїх пацієнтів і телефонуватиме до того, хто давно не звертався, з пропозицією пройти медогляд. Змусити ми, звісно, не можемо. Відповідальність за здоров’я пацієнта тепер лежить на самому пацієнту.

– Які умови потрібні відтепер, аби викликати лікаря додому?

-В наказі МОЗ №504 від 19.03.18 “Про затвердження порядку надання первинної медичної допомоги” зазначено, що лікар, спілкуючись з пацієнтом по телефону, сам вирішує чи варто йому йти на виклик до нього додому. Раніше пацієнти нехтували приходом в лікарню через погану погоду. Звичайно, медик прийде, якщо пацієнт лежачий або це немовля, чи будь-які інфекційні хвороби. Коли ж, наприклад, матиме проблеми з тиском, порекомендує випити препарат, а як стан трохи покращиться, прийти до нього. Завдяки такому спілкуванню, відносини між лікарем і пацієнтом стають більш довірливими.

– Скільки тоді годин лікар виділяє на прийоми і на виклики?

– Робочий час лікаря 7 год 22 хв. Зараз 6 год 22 хв він сидить на прийоні, а годину ми все ж таки лишили на виклики. Для порівняння, до реформи 4 години було на прийоми, 3 – на виклики. Тепер лікар може прийняти 40 пацієнтів, а  раніше, через дорогу, далекі виклики, це було 20.

– Ольго Олександрівно, от є сімейні лікарі і терапевти. Яка між ними різниця?

– Терапевт обслуговує тільки дорослих, тобто 3 18 років, а сімейний лікар має право лікувати людей від народження і до старості. У нас є 2 терапевта, 16 сімейних лікарів і 9 педіатрів. Буває, що батьки хочуть, аби їх дитину обслуговував той самий лікар, що і їх. Деякі наші сімейні лікарі беруть діток і 5-ти, і 3-х років.

Сімейний лікар повинен вміти лікувати широкий спектр хвороб. Наприклад, коли в людини болить вухо, то не потрібно відразу звертатися до лора. Сімейний лікар у змозі самостійно призначити лікування. А в майбутньому для здійснення необхідних оглядів безпосередньо в кабінеті  лікаря, має бути закуплене обладнання. Коли він вже бачить, що лікування не дає результату, то направляє до вузькопрофільного спеціаліста.

– А чи зміниться розмір зарплат лікарів після реформи?

– Тепер Національна служба здоров’я буде виплачувати кошти відповідно до кількості укладених декларацій і віку пацієнтів. Від 0-5-ти років лікар отримуватиме 1360 гривень, від 6-17-ти – 748, від 18-39-ти – 340, від 40-64-х 408 і понад 65-ти років – 680 гривень. Та для цього треба укласти договір, ми поки цього не зробили.

– Чи правда, що Центр ПМСД хочуть перенести в інше місце?

– Майже всі заклади області вже перетворились в комунальні некомерційні підприємства, де Центр ПМСд – окрема юридична особа. Ми теж подали документи для розгляду на сесію до міської ради. Якщо рішення затвердять, то плануємо перейти в приміщення дитячої поліклініки, а тут залишаться вузькі спеціалісти.

– Ну і наостаннок скажіть, яке ваше ставлення до медичної реформи?

– Реформу потрібно було робити давно, зміни в медицині  однозначно потрібні. Але результати того, що вийде, споглядатимемо потім. Зараз важко сказати користь чи шкоду це принесе.

Хочеться, щоб люди долучалися до реформи і обирали свого лікаря.

Спілкувалася студентка Львівського національного університету ім. І.Франка Ольга Музика,

факультет «Журналістика»,

спеціально для інтернет-видання «БУГ»




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *