<

Рукописи Мао Цзедуна продали за мільйон доларів

Цей запис опубліковано більш як рік тому
05:41 | 13.07.2017 / Борщ /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Колекція рукописних заміток першого лідера комуністичного Китаю Мао Цзедуна були продані на аукціоні за ціну, що в десять разів перевищила початкову.

Вони були написані в 1975 році і адресовані професору, який був найнятий для того, щоб читати Мао вголос. На аукціоні Sotheby’s в Лондоні рукописи пішли за 704 750 фунтів стерлінгів (близько 910 тисяч доларів США), – пише Корреспондент.

Представники аукціонного дому повідомили, що це неймовірно рідкісний документ. У ньому викладені думки Мао про китайську класичну літературу і поезію, які він дуже любив.

Він написав їх за рік до смерті, коли його здоров’я помітно погіршилося. Його очі стали відмовляти, і читати самостійно він уже майже не міг. Тому він наказав, щоб до нього запросили фахівця з класичної літератури для читання вголос.

Таким фахівцем стала жінка на ім’я Ді Лю. Але оскільки в останній рік життя Мао Цзедуну було вже важко розмовляти, Ді Лю запропонувала йому записувати свої думки, щоб полегшити спілкування.

Записки, продані на аукціоні, за словами співробітників Sotheby’s, дозволяють поринути в світ літературознавства Мао Цзедуна. Sotheby’s не назвав імені покупця, але повідомив, що інтерес до рукописних записок Мао був дуже великим.

Записки, за словами фахівця аукціонного дому з книг і манускриптів Габріеля Хітона, “відкривають нам внутрішній світ Мао, показують, що інтереси вождя виходили за рамки політики, і підтверджують його глибокі знання класичної китайської літератури”.

На питання, чому вони були куплені за таку високу ціну, Хітон сказав, що через рідкість таких рукописів дати їм більш-менш точну оцінку до продажу дуже важко.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *