<

Останні дні Жовтневого. Що далі? Новобіличі?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:55 | 30.12.2015 / Блоги /
Перегляди
1
/ коментарів 27
MG_2442

Декомунізація дібралась і такого тихого закапелка Волині, як селище Жовтневе.

Як не крутили, як не вертіли, як не старався ініціативний депутат, а від листопада – новообраний селищний голова Олександр Володимирович Топорівський – ан нєт, перейменовуємось!

Дніпропетровську подібний фокус не вдався. Як ви знаєте, назву місту дав партійний діяч, що був одним із ініціаторів створення ВЧК та організації Голодомору 1932–1933 – Петровський. Прохання сприймати назву Космічної столиці України як злиття Дніпра та святого Петра потерпіло фіаско. Рівно як і ініціатива Іллічівська довести, що іменуються так не тому що Ілліч, а тому що пророк Ілля. Перейменування передбачає не лише зміну сенсового навантаження.

Тим більше – навіть якщо шахти й запущені у жовтні, то це було на честь тої самої ж революції, котра нині політкоректно іменується переворотом.

Дискусії щодо нового топоніму велись на інтернетових просторах ще влітку. Із запропонованих варіантів запам’яталось Молодіжне, Шахтарське. Для селища з двома мертвими копальнями і домінуючою кількістю пенсіонерів – знущально.

На сесії селищної ради, що відбулась 24 грудня 2015 року, селищний голова озвучив запропоновану Інститутом Національної Пам’яті версію – Новобіличі, оскільки шахтне поселення знаходиться на землях Білич – села, що входить у Заболотецьку сільраду. Менше пощастило нашому тезці з Володимир-Волинського району, так як історична назва села – Могильне. Готичненько… Проте особливого ентузіазму у депутатів та громади то не викликало, рівно як і Нововолинськ-1. До речі, рефлексуючи на повідомлення голови селища Жовтневого щодо перейменування, певні обранці пропонували заодно перейменувати і місяць жовтень.

Отож, матимуть місце громадські слухання, де і відбудеться вибір назви.

Але то вже буде інша історія…




коментарів: 27
    • В селищі є озеро, називається Кравченкове.
      Ото можна і селище так назвати – Кравченкове, в честь колишнього парторга шахти 6 і заодно нестримного мера Нововолинська.
      Правда, кажуть, озеро висохло.

  1. Є варіанти. Наприклад, – Сапожніковськ. Або – Сторонськієвське. Чи – Рожелюксембург.

  2. Не можна відкидати шахтарську славу селища, тому моя пропозиція селище Гірниче. Також непогана назва для селища яке знаходиться за річкою Західний Буг- Забужжя.

    • Ты это скажи деду, который 40 лет отпахал в забое и которому урезали пенсию по нашим добрым законам.
      Нельзя мертвый поселок называть шахтным словом, он давно не шахтный.
      Раньше хоть на 5ю ездили автобусом, когда угробили 6 и 7, а теперь и того давно уже нет.
      Цинично так, Жека, цинично!

  3. благодаря нашей власти поселок превратился в никому не нужную дыру,сапог закрой еще одну школу и будет там мертво

    • а дві шахти у посьолку закрив Павло Присяжний коли недовго був мером, шановна!

          • Какой Прысяжный в 1997 году?
            Он в это время уже спокойно жил в Луцке ,книжки писал для деток ,пока Борисыч валил вместе с Тесленко и Дембицким валили 6 и 7 шахты. может, ты ещё и этих двух не знаешь? Так спроси у Феди Богдана, парторг всё помнит.

  4. Не треба вводити нас в оману! Закриття шахт-це заслуга Присяжного Павла, який був за совєтів парторгом школи, а потім став мером на рік чи два, але встиг закрити шахти, і ще казав, що шахти треба закрити бо їх будували комуняки

    • Професійно відбілюєш Сапога, молодчинка)
      Піди на кухню. візьми канхфету Тузік

      • Сапога ніхто не відбілює! Пана Сапожнікова люди вільно на демократичних виборах своїм головою обирають

          • Отож бо й воно!Вам хотілося шоб товарищі керували, але ваш час минув, шановна! Настав час національно-свідомих патріотів! Сапожніков цьому-приклад!

  5. Треба перейменовувати то треба, що вже зробиш.
    Тільки назву вибрати якусь таку нейтральну. Щось типу Тихе, Вишневе, Мирне, Добре. Недалеко озеро Целебне, наприклад, є. Чи приєднати оті самі Біличі і назвати – Біличі.

    • Може назвати просто Жовте? Селище Жовте, буде патріотично бо жовтий-це один з кольорів державного прапора України!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *