<

Як журналіст БУГу на навчальний тренінг до Сум їздила

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:50 | 23.11.2015 / Блоги /
Перегляди
1
/ 1 коментар

В суспільстві панує думка, що закінчивши навчання та отримавши спеціальність залишається лише знайти добре оплачувану роботу і працювати. Щоденне виконання обов’язків на місці працевлаштування та сімейні турботи стаю звичним та найбільш прийнятним стереотипом.

Останні кілька років, в Україні набувають поширення навчальні-тренінги із різних спеціальностей. Так, працюючи у певній сфері зайнятості є хороша можливість поділитися багаторічним досвідом колег та отримати знання.

4
1
2
3

Зовсім недавно, почавши працювати на інформаційному інтернет-ресурсі “БУГ”, зрозуміла одну річ – навчатися потрібно завжди! Так знайшла тренінг, який здійснюється в рамках проекту Асоціації професійних журналістів та рекламістів Житомирщини “Навчальний курс з покращення стандартів роботи прикордонних локальних Інтернет-медіа Житомирської, Волинської та Сумської областей” за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Навчання відбувається у кілька етапів:

1-й – місто Суми та тренінг “Як протистоти пропаганді та цензурі в умовах гібридної війни”;

2-й – місто Луцьк по темі “Особливості створення контенту для інтернет-медіа. Мережева етика”;

3-й – Житомир – “Журналістські стандарти в інтернет-медіа. Професійні етичні кодекси в журналістиці, як інструмент саморегуляції”.

Можна багато говорити про сам тренінг, але варто звернути увагу на іншу сторону цього навчання. Журналісти із 3-х областей з різних ЗМІ та з різним досвідом роботи (від студентів журналістського факультету до професіоналів із 15-ти річним досвідом роботи) обмінюються знаннями, досвідом роботи, актуальними тенденціями в роботі, говорять про нюанси деяких розслідуваннь, діляться порадами “як не втрапити в халепу і обєктивно написати”.

Для прикладу, одна із житомирських колег, Анна Данюк-Черкашина (головний редактор Житомир.today) розповіла про те, що наразі змушена зробити вибір у розслідуванні кримінального провадження. Знімаючи сюжет про бурштинокопачів та вмовивши інсайдера на відверту розмову стала свідком у кримінальному процесі. Коли суд вимагатиме розкрити інсайдера, тоді повинна буде вибирати: або журналіст, котрий тримає своє слова і не відкриє інсайдера та піде як співучасник злочину (приховування злочинця), або ж назве персону та залишиться лише свідком по справі.

5
6
8

Після навчального дня розмови про політичні перепетії на рівні міст, районів, областей та всеукраїнському; оціночні судження про одіозних діячів та аналіз певних політичних маневрів партій, їх очільників, нардепів та Президента від людей, які живуть журналістикою. Зокрема й погляди та прогнози від медіа-тренера Людмили Гуменюк, яка отримала ступінь магістрат з політичної комунікації в Шеффілдському університеті, Велика Британія.

Про журналістську тусовку розповіла, а тепер трохи про Суми. Мабуть про мову некоректно говорити, але все ж таки, всі з ким мала можливість розмовляти – російськомовні. Хоча, мені як україномовній дівчині, ніхто не нахамив, допомагали знайти дорогу, магазинчик із сувенірами, місця які хотіла відвідати. Загалом, приємна атмосфера, але від колег чула негативні відгуки про відношення деяких місцевих до україномовних гостей.

Що варто знайти у місті? У місті є незвичайний пам’ятник: дівчина із парасолею та котом (у парку по вулиці Соборній). Як розповіла мешканка Сум Анна Погребна (студентка факультету журналістики, СумДУ ), монумент дівчини в парку цікавий тим, що вона вагітна і всі дівчата міста, які хочуть завагітніти приходять до цього пам’ятника та кладуть руку на живіт постаменту.

Не менш цікавим персонажем цієї експозиції є кіт. За словами місцевих жителів, мер міста на стільки любив свого кота, що встановив йому у центрі міста пам’ятник.

Цікаво, кому наші волинські політики поставили б пам’ятники?

9

Для логічного завершення теми: якщо трапляється можливість повчитися, покращити свої професійні навички, то в обов’язковому порядку потрібно погоджуватися. Це нові міста, нові люди, нові знайомства та враження. Якщо Ви обрали професію, від якої отримуєте задоволення, то кількаденні навчання стануть для вас неймовірно цікавим та корисним відпочинком. Навчатися стає модно!




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *