<

Заболотенці проти вирубування лісу. Конфліктна ситуація у Любомльському районі

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:00 | 30.12.2015 / Статті / /
Перегляди
13
/ Коментарі відсутні

Конфліктна ситуація виникла в селі Заболоття Любомльського району. Жителі страждають через незручності, спричинені  ДП «Прибузький лісгосп». Без будь-яких погоджень з місцевою владою підприємство утворило штабелі лісу продукції об’ємом біля 400 кубометрів. 

Лісові питання для жителів Любомльщини мають немаловажне значення. Скільки рубають лісові підприємства району? Куди відправляють лісопродукцію? Які податки платять в місцеву казну? Що місцеві жителі отримують від лісових багатств?  Це цікавить кожного свідомого жителя лісового краю. Як правило, відповіді на них не задовольняють, або їх взагалі  немає.

Чергова конфліктна ситуація виникла минулого тижня в селі Заболоття, де в  межах села ДП «Прибузький лісгосп» без будь-яких погоджень з місцевою владою утворив штабелі лісу продукції об’ємом біля 400 кубометрів, ґрунтову дорогу розбито вантажною технікою та і дорога між селами у страшному стані – не хочуть їхати сюди швидка допомога, а маршрутки ледь пробиваються через  суцільні ями. Селяни страждають через незручності при вигоні худоби, будинки трясуться від вібрації при проїзді транспорту. Виникають законні питання щодо дотримання норм лісозаготівель, адже для сімейного бюджету збір грибів та ягід дає істотну підтримку, а в прилеглому лісовому масиві  масові рубки.

На стихійних сходах 14-го грудня активістами села було оформлено листи –звернення в Ковельську прокуратуру, яка буквально декылька днів виконує свої функції після реорганізації  і в Любомльському районі, а також у Волинське обласне управління лісового і мисливського господарства та в обласну прокуратуру. На даних сходах був присутній помічник народного депутата Андрій Бокоч, редактор районної газети Сергій  Боярчук, директор лісгоспу Григорій  Ющук.

Зі сторони селян сипались звинувачення, коли ж було заявлено про 100 тисяч гривень сплаченого сільраді податку, то виникли питання до новообраної сільського голови  Валентини Голян – де гроші? Згодом вияснилося, що в сільраду попала зовсім не така сума, адже при перерахуванні плати, свого роду ренти, яка сплачується  лісгоспами державі за лісозаготівлі від кожного кубометра по породах, категоріях товарності та  відстані від ділянки до станції вивозу, ці кошти діляться між обласним, районним та місцевим бюджетами. Словом, не один день там кипіли емоції

Районна газета «Наше життя» писала  за 15.12 2015 “Ці та ще багато інших претензій висловлювали люди на адресу лісівників, вимагаючи справедливості. Цікавилися вони, куди ж відвозять деревину з Крушинецького лісництва. А коли з’ясували, що колоди кругляку йдуть на експорт, емоції знову завирували. «Село бідує, а ви валюту заробляєте! Для кого вона піде, в чиїх карманах осяде”, — цікавилися в директора “Прибузького лісгоспу” Григорія Ющука. Той намагався людям щось пояснити, але його ніхто слухати не захотів. Так само, як і радника голови облдержадміністрації Миколу Пархомука, котрий приїхав вже на другий день. Натомість, свої вимоги громада висловила у зверненні, яке направили у правоохоронні органи із проханням перевірити діяльність працівників лісгоспу. А ще вони звернулися до представників різних рівнів влади з проханням відремонтувати дорогу.

Щодо цих вимог, то, здається, першим відреагував той же директор “Прибузького лісгоспу”, який пояснив редакції свою позицію: “Ми й так щороку допомагаємо сільській раді та багатьом установам в районі. Ось із цих рубок в Крушинецькому лісництві дрова отримають лікарня, родини учасників АТО та інші. До бюджету Заболоттівської сільради в цьому році перераховано близько 100 тис. грн. Також беремо на себе зобов’язання відремонтувати ділянку піщаної дороги, яка була зіпсована нашою технікою та допомогти в грейдеруванні.

А щодо перевірки їхньої діяльності, директор зауважив, що не переймається, оскільки всі рубки проводяться згідно відповідної документації, яка в них у повному порядку та затверджених норм, які навіть по їх підприємству найнижчі в області. Але люди знають своє й добиваються правди, продовжуючи блокувати вивіз складованої деревини із Заболоття“.

У вівторок біля 10 години ранку в селі побував начальник місцевої поліції Ліпич, та директор лісгоспу Ющук. У процесі спікування з людьми, яких зібралося півсела, останній обіцяв ремонт дороги від Нудиж до Заболоття – за рахунок лісгоспу вивезти біля 80 кубів щебеню, працівники міліції порушень громадського порядку не зафіксували.

У той же день сесія сільради підтримала звернення селян  та вмотивувала висновком активістів та  ГО «Народний контроль Любомльського району», згідно якого при перевірці 19 грудня 2015 року було встановлено невідповідність площ зрубів головного користування 2015 року  на двох ділянках, де відхилення склало  більше 10% при допустимих 2%, а також невиправдано зрізану ділянку площею 0,7 га під кар’єр для побудови лісової дороги в напрямку урочища «Сида» від села Заболоття, яким не користувалися. Сесія вирішила  підтримати звернення селян-активістів та поставити питання перед  відповідними службами області про перевірку  «Прибузького лісгоспу»

Майже кожного дня в селі «масовки» під керівників місцевого і більшого рангу силовиків. Покищо наслідком  стала  поява купа щебеню між селами Нудиже та Заболоття, а вже 28-го грудня його грейдерування. За чий кошт придбані матеріали і виконані роботи людей і не цікавить – головне вже є якийсь результат.У Заболотті мали можливість поспілкуватися з журналістами Волинського телебачення та каналу ІCTV, котрі приїхали висвітлити ситуацію і обіцяють показати свої репортажі.

Буквально пару днів тому Верховна Рада прийняла Закон про збільшення в  два рази такс (попеннної плати) за вирубку лісу, так що це  разом з введенням 5% акцизу на   роздрібну торгівлю пальним може мати суттєвий вплив на поповнення місцевих бюджетів, головне в цій ситуації – прозорість лісових відносин та зважений режим природокористування.

IMG_1544
IMG_1546
IMG_1547
IMG_1548
IMG_1559
IMG_1560
IMG_1562

Голова Правління ГО «Народний Контроль Любомльського району»
Ю.Кальчик




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *