<

Як вибрати фітолампу

12:36 | 22.11.2023 / Статті / /
Перегляди
233
/ 1 коментар

Взимку кімнатним рослинам вкрай не вистачає сонячного світла, що негативно позначається на їх розвитку. Розв’язувати цю проблему зможе фітолампа. Це прилад, який випускає світло спектра, що потрібен для повноцінного росту декоративних, зелені, розсади та городніх рослин. Вони бувають промисловими, що використовуються у теплицях, та невеликими, які підходять для встановлення вдома.

Фітолампи https://svetum.com.ua/ua/catalog/svetilniki-dlya-rasteniy/ розрізняються за формою, кріпленням, спектром випромінювання.

Щодо спектра, то універсальними є фітолампи мультиспектр, біколор, повний спектр. Мультиспекторна модель випромінює синє, червоне, біле тепле світло, підходить для зрощення квітів та кімнатних рослин з щільною кроною. Біколорі пристрої поєднують синє та червоне світло, застосовуються для вирощування мікрозелені, розсади. Якщо плануєте вирощувати рослини взагалі без доступу до сонячного світла, то в пригоді стане фітолампа повного спектра.

Форма обирається в залежності від розміру горщиків та кількості рослин. Точковий пристрій підходить для одного невеликого горщика, його можна встановити поруч та відрегулювати гнучку ніжку. Ящик з розсадою рівномірно освітлюється плоскою підвісною фітолампою, а для кімнатного дерева підходить підвісний пристрій, схожий на люстру. Для теплиць зазвичай використовують світлодіодні панелі, спроможні освітлювати велику площу. Якщо є бажання поєднати декор приміщення та освітлення, то обирайте фітострічки.

Сфера використання обумовлює вибір потужності пристрою. У теплицях встановлюють фітосвітильники потужністю 100 Вт і більше, для домашнього використання достатньо потужності від 25 до 50 Вт. В залежності від потужності обирається висота підвісу: чим потужніше лампа, тим вище вона може бути розташована. Попри те, що при близькому знаходженні світла до саджанців, вони краще ростуть, вішати близько до них фітолампу не можна, щоб не обпікати рослин. Краще чітко дотримуватися інструкції, яку надає виробник.

Який бренд обрати?

Попри присутність на ринку великої кількості брендів, є безперечні лідери:

  • F-L. Лінійні та широкі фітосвітильники різної потужності, які підходять як для побутового, так і промислового використання.
  • Feron. Компанія є одним з великих дистриб’юторів фітоламп в Україні та має безліч моделей фітоламп. Надає гарантійний період в 1 рік, має всі необхідні сертифікати якості.
  • LT. Асортимент представлений світильниками повного спектра, які є універсальним рішенням при вирощуванні будь-яких рослин у теплицях.
  • Videx. Українська компанія, яка виробляє численні варіанти світлодіодного освітлення, включаючи фітолампи.

У будь-якому випадку, обирати варто світильник з алюмінієвим корпусом через його довговічність та спроможність горіти без перегріву протягом багатьох годин. У пластикових лампах світлодіоди при нагріванні починають руйнувати матеріал. Доцільно звертати увагу на наявність радіатора для відводу тепла. І звісно чималу роль грає якість самого виробу, дешеві китайські фітолампи швидко виходять з ладу.

Світильник для рослин – види

Щоб вибір було зробити ще легше, оглянемо базові види фітоламп.

  1. Натрієва. Використовують у промислових теплицях, має вигляд прожекторів, що випромінюють червоно-помаранчеве світло.
  2. Люмінесцентна. Невеликий та недорогий світильник, популярний у любителів декоративних квітів. Фітолампа світить синім світлом, не виділяє тепло, а тому не опалює рослини. Встановлювати їх у приміщенні, де постійно перебуває людина, не рекомендується, адже вони мерехтять, що шкодить зору.
  3. Енергоощадна. Це безпечні, довговічні та економні, ідеально підходять для домашнього використання. Застосовують для вирощування квітів та пророслих саджанців. Не виділяють тепла та не опалюють листя.
  4. Дзеркальна. Має спеціальне неодимове скло, яке поглинає частину жовто-зеленого спектра. Застосовують для освітлення орхідей у горщиках.
  5. Світлодіодна. Сучасний різновид фітоламп, який споживає мало електроенергії та має тривалий термін експлуатації. Не обпалюють рослини, підходять для більшості культур, випускають приємне, рівне світло.

Лампа https://svetum.com.ua/ua/catalog/svetilniki-dlya-rasteniy/fitosvetilnik-dlya-rasteniy-quantum-board-m-50w-samsung-lm281b-gb50v3/ може випромінювати один або декілька спектрів одночасно. Синій (довжина хвилі 400–520 нм) підходить для розсади, червоний (630–660 нм) – для рослин під час цвітіння та формування зав’язей, блакитний (500–600 нм) – для активізації вироблення хлорофілу, жовтий (600–620 нм) – для прискорення фотосинтезу, а ультрафіолетове випромінювання (280–400 нм) – для зміцнення коренів.

Чому краще купувати фітолампу для рослин саме у нас?

Компанія Svetum знаходиться у м. Харкові. Ми відправляємо товари по всій Україні. Кваліфіковані спеціалісти нададуть інформативні консультації, допоможуть обрати фітолампу. Для кожної продукції є всі потрібні сертифікати якості та офіційна гарантія від виробника. Гарантуємо швидку доставку обраного товару та його заміну при необхідності.




один коментар
  1. Ціни на лампи різної потужності, де? Вони у вас, мабуть, договірні? :)))

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *