<

Як продавати й купувати в інтернеті безпечно

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:10 | 13.02.2015 / Статті / , , /
Перегляди
105
/ коментарів 7

Інтернет-видання БУГ поспілкувалося з представниками сайту OLX.

Намагаючись заощадити на покупці необхідних товарів, українці все частіше звертаються до дошок оголошень. Однак користуючись послугами таких сервісів, необхідно пам’ятати про особисту фінансову безпеку. Ріст популярності онлайн-дошок оголошень, і сервісу OLX  зокрема, приваблює шахраїв, готових нажитися на довірливих користувачах. Сервіс OLX підготував для читачів рекомендації, як купувати й продавати в інтернеті безпечно, що робити, якщо ви стали жертвою шахрая, а також розповів про найбільш поширені схеми махінацій.

Загальні рекомендації продавцям і покупцям

  1. Здійснюйте угоди купівлі-продажу у своєму місті при особистій зустрічі. Покупець у цьому випадку впевниться в тому, що товар йому підходить (за зовнішнім виглядом, функціональністю тощо). Продавець же зможе на місці отримати оплату за свій товар.
  2. Ні в якому разі й нікому не передавайте свою конфіденційну інформацію: дату народження, пін-код і CVV-код банківських карток, sms-коди підтвердження та інше.
  3. До здійснення угоди зберігайте всі докази взаємодії: e-mail переписку, sms-повідомлення, журнал дзвінків, чеки про оплату тощо.

Рекомендації покупцям

  1. Уважно вивчіть оголошення, яке вас зацікавило. Купуючи в приватної особи, дійсно можна заощадити, однак занадто низька ціна повинна викликати в покупця підозру. Зверніть увагу на відповідність тексту фотографіям, уточніть при листуванні з продавцем всю цікаву вам інформацію.
  2. Якщо продавець знаходиться в іншому місті, попросіть відправити товар службою доставки з можливість післяплати. Вам доведеться трохи переплатити (якщо за доставку платить отримувач), зате буде можливість подивитися на товар перед ти, як віддати за нього гроші. Пам’ятайте, ви маєте повне право розпакувати товар й оглянути його перед ти, як відправляти гроші.
  3. Наполегливо рекомендуємо НЕ надсилати передоплату на банківську картку продавця, якого ви не знаєте. Якщо продавець виявиться шахраєм, повернути кошти буде вкрай важко.
  4. Ні в якому разі не пересилайте гроші за кордон. Ніколи не здійснюйте оплату через Western Union та інші анонімні платіжні системи.

Рекомендації продавцям

  1. Якщо в товару є дефекти, обов’язково напишіть про них в оголошенні й продемонструйте на фото. При зустрічі з покупцем переконайтеся, що покупець обізнаний про недоліки. Це убезпечить вас від можливих претензій після здійснення угоди.
  2. Якщо покупець перераховує кошти вам на банківську картку, пам’ятайте, що для транзакції достатньо лише номера картки. Мати інформацію про прізвище, ім’я та по батькові власника картки покупцю не обов’язково. Зарахування коштів на картку відбувається без участі співробітника банку. Тому якщо вам телефонує нібито представник банку, який здійснює транзакцію, це знак того, що діють шахраї.
  3. Ні в якому разі не передавайте свою особисту інформацію (дата народження), конфіденційну інформацію по банківській картці (пін-код CVV-код, слова-паролі), коди, котрі приходять як підтвердження в sms-повідомленнях.

Що робити, якщо ви стали жертвою шахрая?

Коли людина усвідомила, що постраждала від дій шахрая, вона, звісно, хоче знайти злодія й повернути свої гроші. В OLX нерідко поступають звернення з проханням знайти чи допомогти знайти шахрая. Однак ні OLX, ні будь-який інший майданчик не можуть цього зробити – злочинців шукають правоохоронні органи. Тільки за запитом міліції ми надаємо персональні дані користувачів. Ми рекомендуємо обов’язково звертатися до правоохоронних органів, надаючи їм всі свідчення в якості сканів переписки, sms-повідомлень, чеків про оплату товару тощо. Користувач також може надати ці дані в службу підтримки OLX, котра заблокує шахрая, але знайти його зможе тільки міліція. Щоб попередити інших користувачів, рекомендуємо залишити дані шахрая в блозі OLX.

Поширені схеми шахрайства

Страждає покупець

  1. Користувач знаходить оголошення з цікавим для нього товаром на ресурсі OLX. Продавець просить зробити передоплату на картку банку. Покупець переводить гроші й чекає зворотнього зв’язку. Продавець на зв’язок не виходить. Покупець телефонує за вказаним номером, але абонент уже недоступний. Покупець пише e-mail повідомлення, але вони повертаються. Шахрай-продавець зникає.

Як попередити: не висилати передоплату (якою б малою вона не була) незнайомому продавцю.

  1. Користувачі домовляються про доставку з послугою післяплати. Покупець забирає посилку, приносить додому, розпаковує, а там, замість нового ноутбуку – фанерна дошка. З продавцем покупець більше зв’язатися не може.

Як попередити: обов’язково розпакувати й перевірити вміст посилки перед тим, як віддавати гроші. Ви маєте повне право не забирати посилку, якщо її вміст не відповідає обіцяному.

Страждає продавець

  1. Учасники домовилися про те, що покупець перерахує продавцю кошти на банківську картку. Продавець повідомляє покупцю номер картки, покупець також знає номер телефону та ім’я продавця. Через деякий час продавцю телефонує співробітник банку, котрий повідомляє, що намагається зарахувати кошти на картку, однак не вистачає певної інформації.. Працівник банку просить повідомити дату народження, а також підійти до банкомату й виконати декілька дій, згідно з продиктованими телефоном інструкціями. У результаті з картки зникають усі кошти.

Як попередити: не повідомляти ніяку інформацію покупцю, окрім номера картки. Пам’ятати, що зарахування коштів на картку відбувається автоматично й не потребує участі працівників банку. Якщо вам телефонує з цього питання нібито «співробітник банку» – будьте певні, що діє шахрай. Якщо продавець користується онлайн платіжною системою, не можна розголошувати коди підтвердження та паролі, що надходять в sms на особистий номер телефону.

На жаль, шахраї були і будуть. І з часом вони, напевне, будуть знаходити нові способи, як заробити на довірливих людях. Потрібно пам’ятати про це, бути уважними й думати про свою фінансову безпеку.

– Як ваш сайт попереджає про шахрайські схеми? Як ваш сайт протидіє схемам шахраїв?

Робота з попередження та протидії схемам шахрайства проводиться в декількох напрямках. По-перше, це інформація, яка знаходиться на сайті; по-друге – комунікація з користувачами OLX; по-третє – інформування з допомогою ЗМІ; по-четверте – сприяння правоохоронним органам у слідчих діях.

Коли користувач реєструється на сайті OLX.ua, він зобов’язаний підтвердити, що ознайомлений з умовами роботи ресурсу, у яких прописані основні правила безпеки. Після реєстрації користувачеві автоматично надсилається електронний лист, у якому також прописані ці правила. Однак ми добре усвідомлюємо, що правила й умови користування сайтом мало хто читає. У більшості випадків люди просто ставлять галочку – і все. Тому ми намагаємося на нашому майданчику попереджати й інформувати про те, як продавати й купувати безпечно. На ресурсі є окремий розділ «Правила безпеки», у якому ми застерігаємо і продавців, і покупців. Окрім того, під час користування ресурсом, людина бачить нагадування та застереження. Наприклад, коли ви захочете написати повідомлення продавцю OLX,  то поряд із вікном повідомлення, ви бачитимете застереження для вашої безпеки. Більшість випадків шахрайства пов’язані з надсилання передоплати продавцю-шахраю на банківську картку. Тому коли користувачеві приходить повідомлення із зазначенням номера банківської картки, наша система автоматично розпізнає такий текст і виводить застереження покупцеві з рекомендацією не надсилати гроші наперед незнайомому продавцеві.

Комунікація з користувачами передбачає спілкування в блозі OLX та з допомогою зворотнього зв’язку, а також електронні розсилки. У блозі OLX ми регулярно публікуємо нагадування про правила безпеки, даємо інформацію про нові схеми шахрайства, які помічають наші користувачі. Окрім того, на сторінках блогу всі користувачі, які зіштовхнулися із шахраями, можуть залишити про них усю інформацію: ім’я, номер телефону, номер банківської картки. Інші користувачі можуть перевірити підозрілу особу, ввівши дані потенційного шахрая в поле пошуку. З допомогою зворотнього зв’язку користувач може звернутися до служби підтримки, яка може видалити повідомлення й заблокувати користувача-шахрая в разі надання аргументованих доказів. Доказами можуть бути скани чеків про оплату, переписка тощо.

Дуже часто адміністрацію просять надати персональні дані користувача-шахрая чи допомогти знайти його. Однак OLX не розголошує персональні дані своїх користувачів іншим приватним особам. Така інформація надається лише на запит правоохоронних органів. Ми дуже відповідально ставимося до збереження приватних даних наших користувачів. Однак якщо до нас звертаються правоохоронні органи, то ми надаємо всю необхідну інформацію для сприяння проведенню слідства.

Інформування через ЗМІ передбачає інформування широких верств населення з допомогою різних видань.

– Можете надати статистику з кількістю оголошень із Нововолинська, Володимира-Волинського, Іванич та Любомля?

На цей момент від користувачів Волинської області на сервісі OLX опубліковано біля 200 тис. оголошень. Нововолинськ – біля 12,5 тис. оголошень; Володимир-Волинський – понад 6,5 тис. оголошень; Іваничі – понад 600 оголошень; Любомль – біля 2 тис. оголошень.

*Ця інформація є відкритою. Ви можете перевірити її, вибравши на сайті необхідний вам регіон чи окреме місто: https://prntscr.com/64io1w

– На що перше варто звертати увагу при покупці товару?

Перше, на що необхідно звернути увагу, – це саме оголошення. Купуючи в приватної особи, дійсно можна заощадити, однак занадто низька ціна повинна викликати в покупця підозру. Необхідно звернути увагу на відповідність тексту фотографіям, уточнити при листуванні з продавцем всю цікаву інформацію. Варто оцінити текст повідомлення й грамотність автора. Якщо в тексті багато помилок, слід обережніше поставитися до такого продавця.

В мережі інтернет досить багато повідомлень про шахраїв. Можна ввести дані продавця (ім’я, номер телефону, номер банківської картки) в пошуковому полі блогу OLX або просто в будь-якій пошуковій інтернет-системі, аби перевірити, чи це не шахрай.

– Як розпізнати шахрая?

Шахраї щодня винаходять нові схеми, як нажитися на довірливих українцях. Але якщо користувач знає основні правила безпеки, то розпізнати шахрая можливо. Наприклад, якщо дорогий товар продається за мізерною ціною, то продавець скоріше є шахраєм. Якщо продавець навідріз відмовляється надсилати товар службою доставки з можливістю післяплати і вимагає лише передоплату на банківську картку – скоріше за все, це шахрай. Він отримає свою передоплату – і зникне. Це найпоширеніша форма шахрайства.

Якщо ви продавець, який чекає перерахунку коштів на банківську картку, а вам телефонує представник банку й повідомляє, що кошти з якоїсь причини не можуть бути зачислені і що вам потрібно піти до банкомату й щось зробити – це стовідсоткове шахрайство. Перерахунок коштів на банківську картку проводиться автоматично, без залучення працівників банку. Для перерахунку коштів покупцю необхідно знати лише номер картки, не потрібне навіть ім’я її власника. Тому якщо запитують ще якусь інформацію, будьте певні, що діють шахраї.

-Як діяти покупцю, коли стали жертвою обману?

Коли людина усвідомила, що постраждала від дій шахрая, вона, звісно, хоче знайти злодія й повернути свої гроші. В OLX нерідко поступають звернення з проханням знайти чи допомогти знайти шахрая. Однак ні OLX, ні будь-який інший майданчик не можуть цього зробити – злочинців шукають правоохоронні органи. Тільки за запитом міліції ми надаємо персональні дані користувачів. Ми рекомендуємо обов’язково звертатися до правоохоронних органів, надаючи їм всі свідчення в якості сканів переписки, sms-повідомлень, чеків про оплату товару тощо. Користувач також може надати ці дані в службу підтримки OLX, котра заблокує шахрая, але знайти його зможе тільки міліція. Щоб попередити інших користувачів, рекомендуємо залишити дані шахрая в блозі OLX.

-Яка статистика звернення до адміністрації сайту з скаргами на злочин?

Щодня служба підтримки OLX з допомогою форми зворотнього зв’язку отримує від користувачів понад 100 звернень про дії шахраїв. Ще в середньому 40 коментарів на тему шахрайства публікуються в блозі OLX. 70% – це скарги на шахраїв-продавців, які отримали передоплату на картку, але не надіслали покупцеві товар, і зникли. Ще 30% – це скарги на шахраїв-покупців, які знімають кошти з банківських карток продавців. У першому випадку користувачі страждають, бо довіряють незнайомим продавцям. Цього не можна робити, особливо тепер,  коли випадки шахрайства почастішали. У другому випадку продавці страждають, бо самостійно розголошують конфіденційну інформацію шахраям.




коментарів: 7
  1. Користувач Олег, Фастів, продавав 4 велосипеди, номер тел. 097 3460311, номер карточки 4149 4978 0404 5666, Шушель Олег, ШАХРАЙ, передоплату надіслала, товар не відправив.

  2. Дорого дня!Користувач Шевченко(Кривший ) Олена №карточки 4149497846256453 Шевченко(Кривший)Олена
    моб.0509588017 обдурює.Виставяє дитячий товар в рубриці віддаю безкоштовно,бере кошти за доставку укрпоштою і товар не відправляє.

  3. Я нещодавно продавав телефон дзвонить працівник банку нібито перечисляє гроші і каже підійти до банкомата, і сказати баланс в мене баланс був 9 гривень а він каже занижений баланс має бути від 2500 до 2000 . Я зрозумів що щось тут нечисто , і послав його на*уй!!!! Добре що я йому тільки номер картки сказав і більше нічого !!!) Тому покупці і продавці звісно не ( шахраї) робіть висновки !!!!

  4. І мені шахраї телефонують, нібито банк. працівники. Але я кажу, щоб марно не витрачали сил, бо я знаю ці схеми, так вони кажуть: ну добре, до побачення)))

  5. ШАХРАЙ В ОЛХ НОМЕР КАРТОЧКИ 5159444837836145 ПАРХОМЕНКО Е.А .СКИНУВ ПЕРЕДОПЛАТУ ЗА ЗАПЧАСТИНИ КИНУВ.

  6. Наталья Тарасова Сергеевна номер карточки 4790701009636811 ШАХРАЙКА.Скинула всю суму товару, а вона заблокувала мене і товар так і не прийшов…Неведіться!!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *