<

Як позбутися зайвої ваги: комплексний підхід без удару для здоров’я

22:38 | 26.11.2023 / Статті / /
Перегляди
90
/ Коментарі відсутні

Прагнучи розпрощатися із зайвою вагою, важливо дотримуватися принципу «Не нашкодь». Мінус 2 кг на місяць — ідеальний темп корекції ваги. Якщо показник вищий, то, крім жиру, втрачаються м’язова маса і вода, необхідні для організму, а з ними і корисні мікро- та макроелементи, що може спровокувати загальний стрес і погіршити здоров’я. Отже, як уникнути формування кола проблем?

Успішна «кампанія» зі схуднення — це комплекс складових

Щоби втрачати в середньому по 2 кг щомісяця, слід скоротити щоденний раціон на 500 ккал. Окрім цього, варто не забувати про основні правила успішного схуднення.

Здорове харчування

Крім зниження кількості калорій, зменшуючи порції їжі, необхідно дотримуватися принципів правильного харчування.

  • Високобілковий раціон. Білок прискорює окислення жирів, даючи ситість на тривалий час. Вживаючи його з розрахунку 1,5–2 г на 1 кг ваги, можна худнути зі збереженням м’язової маси. 
  • Оптимальне меню. 25 % порції — білки, 25 % — цільнозернові продукти та 50 % — овочі, за винятком картоплі, багатої на крохмаль, — така пропорція є найкращою для боротьби із зайвою вагою.
  • Цільнозернові продукти замість рафінованих. На відміну від цільнозернових продуктів, багатих на клітковину та корисні мікроелементи, хліб, солодощі, шліфований рис тощо — це лише «порожні» калорії.
  • Правило: склянка води за пів години до їди. Вода прискорює розщеплення жирів та зменшує апетит.

Здорове харчування дає змогу поступово збалансувати обмін речовин, поліпшити метаболізм і позбутися небажаних кілограмів.

Zvbcgw351UYNchWsetKO6Bb4Da2vVerqoI8ZEAneGST-5NOayycTcxGHnu6HZfrYnoAJA_ZHus7lPbJYYct7CcnQxGWa1f7GFXXuPwwt5f9-7nPuXKCHzmFhSxRpl7VwEzz7pctjSodCYNyk4NNpzjc

БАДи на допомогу

Ефективними помічниками у боротьбі із зайвою вагою можуть бути дієтичні добавки для схуднення. Безумовно, покладатися лише на БАДи не варто, проте як частина програми схуднення добавки здатні прискорити досягнення результату. Обираючи такі продукти, бажано проконсультуватися з дієтологом.

Плюс фізичні навантаження

Мінімум 2–3 рази на тиждень варто присвячувати час фізичним вправам, ходьбі, бігу, їзді на велосипеді, плаванню тощо. За такої активності відбувається ланцюжок реакцій, коли організм спалює жирові відкладення протягом тренувань і певний час після них, відновлюючись після навантаження. 

Увага: стрес!

Затяжний стрес провокує… появу зайвої ваги. Адже коли після адреналіну в «гру» вступає кортизол, підвищуються апетит і потяг до жирної їжі. Внаслідок тривалого стресу може розвинутися метаболічний синдром, зокрема накопичення вісцерального жиру, що призводить до захворювань серця, діабету тощо. Тож під час схуднення бажано уникати стресових ситуацій, прагнучи до емоційної рівноваги.

Для безпечного позбавлення небажаних кілограмів і недопущення їхнього «реваншу» не забуваймо і про міцний сон, прогулянки на свіжому повітрі. Звісно, не завжди це буває доступно — але терпіння і позитивний настрій підтримують у будь-якому разі. А ще корисно фіксувати власний прогрес у схудненні й відзначати навіть найменші свої досягнення. І результат обов’язково порадує — як одна з ваших численних перемог.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *