<

Все, що потрібно знати про чабань

12:37 | 15.03.2024 / Статті / /
Перегляди
119
/ Коментарі відсутні

Чай – це не просто напій, а ціла філософія, яка поширюється все далі на захід від китайських витоків.

Церемонія вживання ароматного продукту передбачає повний підбір усієї атрибутики, яка, крім самої заварки, включає цілий перелік елементів: заварник, чашки та чабані. Останній елемент заслуговує на особливу увагу, оскільки це традиційний церемоніальний столик-піднос.

Китайські мудреці вважали, що вода та заварка, що стікають у чабані – це символ матеріального достатку та благополуччя для господарів. Відповідно, чим більше рідини буде пролито, тим краще для власника та будинку.

Особливості та різновиди чабанів

Спочатку треба сказати, що строгих канонів щодо геометрії чабанів немає. Дошка для чаювання може мати овальну, круглу або прямокутну форму. При цьому розмір може варіювати від 20 сантиметрів до 2 метрів завдовжки.

Стільниці можуть відрізнятися за конструкцією:

  1. Цілісні. Відмінний варіант для дому, який дозволяє заварювати улюблений пуер за всіма східними традиціями.
  2. Складні. Моделі у форматі валізок, які відрізняються портативністю, що дозволяє їх брати з собою та радувати знайомих ароматними напоями.

Важливим конструктивним елементом чабані є ємність, встановлена для збору пролитої води. Як правило, вони виконані як піддон, який просто відокремлюється після церемонії. Також є повноцінні стаціонарні моделі зі зливом, завдяки чому рідина відводиться у відро чи спеціальну ємність.

Різновиди чабані

Ключовою класифікаційною ознакою є матеріал, оскільки дошки виконують з різної сировини. Це впливає на атмосферу, складність догляду, термін експлуатації та ціну. Розглянемо найпопулярніші варіанти:

  1. Керамічні. Якісні та стильні моделі, які чудово зберігають та розподіляють тепло по всій дошці. Вироби можуть мати різний розмір та форму. Більшість моделей мають стильне декоративне оздоблення, яке підкреслює унікальність виробу.
  2. Дерев’яні. Шляхетна текстура та колір сприяє єднанню з природою. Найкращою деревиною вважається зебрано або бамбук. Стільниці можуть мати різну конструкцію і різьблення на поверхні.
  3. Порцелянові. Саме з цього матеріалу найчастіше виготовляють чабані для справжніх чайних церемоній у Китаї. Стильний дизайн та гладка поверхня надає додаткового шарму.
  4.  Глиняні. Хороший варіант, який утримує тепло та аромат напою. Глиняні вироби можуть мати різні розміри та форми.
  5. Кам’яні. Через велику вагу виготовляють тільки стаціонарні моделі, але вони можуть служити десятиліттями.
  6. Пластикові. Сучасний аналог для подорожей, які відрізняються портативністю та доступною ціною.

Це основні різновиди, які можна придбати для створення автентичної атмосфери під час чайної церемонії.

Рекомендації щодо догляду

Китайці вважають, що найбільш ефективний догляд за чабанню – це регулярне проливання столика натуральним чаєм. При щоденній експлуатації рекомендовано ретельно протирати м’якою гігроскопічною тканиною, щоб видалити всю вологу. Якщо стільницю дістають лише в особливих випадках, то важливо захистити її від сонця, вологи та температурних перепадів. Важливо, що в процесі догляду категорично заборонено користуватись хімічними речовинами для миття посуду. Також надмірна сухість у приміщенні може бути згубною для виробу, через що потрібно періодичне вологе протирання всіх елементів.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *