<

У Перу знайшли таємниче тисячолітнє захоронення дітей з вирізаними серцями

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:13 | 11.10.2022 / Статті / , /
Перегляди
178
/ Коментарі відсутні

У Перу археологи розкопали масове захоронення, якому понад 1000 років. Всі кістки належали дітям, яким вирізали серця.

На місці археологічних досліджень може бути поховано ще тисячі тіл, пише Live Science.

Розкопки в Пампа-Ла-Крус: що відкопали археологи

Поблизу приморського курортного міста Уанчако науковці відшукали останки 460 тіл, які були принесені в жертву. З розміру та побудови скелетів стало зрозуміло, що всі вони належали дітям. Вчені вважають, що захоронення зробило вимерле плем’я чиму.

«Вони були поховані у видовженому положенні, ногами на схід. Їх захоронили на вершині штучного кургану. Незрозуміло, чому жертви були розташовані саме в цьому місці. Ми думали, що ця територія, а особливо курган, вільна від дитячих жертвоприношень чиму, але ми побачили протилежне», – сказав доцент кафедри антропології в Університеті Флориди Габріель Прієто.

Під час детального аналізу кісток, вчені виявили, що кістки датуються між 1100 і 1200 роками нашої ери. 76 скелетів мали чистий поперечний розріз на грудині, що свідчить про те, що всім жертвам розкрили грудну клітку, а потім, ймовірно, витягли серце.

«Ці останки показують, що серця дітей були вилучені. Згідно з археологічними знахідками біля Уанчако, ймовірно, ще багато дитячих жертвоприношень очікують свого відкриття. Це може бути понад 1000 жертв, як би божевільно це не звучало», – вважає науковець.

Древні чиму жили 1250-1470 роках нашої ери. Археологи небагато знають про них. Найімовірніше, народ займався ремісництвом та навіть створив протодержаву зі столицею Чан-Чан. Люди поклонялися Місяцю, а Сонце вважалося злим божеством.

У вірі племені велику роль відігравали жертвоприношення. Так, у 2019 році у місті Ванчакіто-Лас Ламас, що на півночі Перу, вчені, серед яких і Прієто, знайшли найбільше дитяче жертвоприношення в історії, яке приписують чиму.

Чому чиму приносили в жертву дітей

Науковці досі не знають, що спонукало древніх людей до таких масових вбивств. Річ у тім, що у той час у Перу ще не було писемності, тому ніяких записів на кшталт літописів не має. 

«Незрозуміло, чому це відбувалося у такому великому масштабі. Чиму побудували систему штучного зрошення та нові сільськогосподарські поля поблизу, і деякі жертви, можливо, були зроблені, щоб освятити сільськогосподарську систему», – висунув теорію Пієрто.

Однією з причин могли бути проблеми з кліматом або змінами навколишнього середовища, які могли порушити сільське господарство в цьому районі, вважає професор археології з Бельгійського університету Пітер Екхаут.

Таку думку підтверджує і біоархеолог Кетрін Гейтер. «Я думаю, що причина жертв, швидше за все, була певним чином пов’язана з культурною реакцією на зміни навколишнього середовища, які спричинили значні культурні потрясіння. Можливо, існували асоціації з такими екологічними подіями, як Ель-Ніньо, наприклад. Це кліматичний цикл, у якому тепла вода в Тихому океані зміщується ближче до Південної Америки, викликаючи зміни погоди», – вважає вона.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *