<

Топ ідей облаштування невеликої дитячої спальні

22:44 | 26.01.2024 / Статті / /
Перегляди
62
/ Коментарі відсутні

Дитяча кімната відрізняється від дорослої особливою атмосферою. Тут завжди живе казка, у повітрі літають мрії, а за меблями ховаються улюблені іграшки. Тому перед початком облаштування простору дитини, потрібно впіймати крихту натхнення й озброїтися практичними порадами від фахівців. Щоби помістити на обмежених квадратних метрах усе, що хочеться: зону для ігор, місце для відпочинку та навчання. Зібрали для вас корисні ідеї, як розпланувати простір і вибрати зручні меблі для дитини, якщо площа кімнати обмежена. 

Базові хитрощі облаштування маленької спальні

Перше й найважливіше під час меблювання невеликої кімнати — планування. Якщо заздалегідь продумати, що й де стоятиме, а тоді підкоригувати — результат точно буде кращим, ніж у випадку хаотичних дій. До того ж робити таке планування можна разом із дитиною, якщо вона вже в тому віці, щоби щось підказувати чи придумувати. Найпростіше — намалювати на папері. Попередньо зробивши розмітку в метрах і сантиметрах. Опісля можна дати юному власнику кімнати розфарбувати цей план і потім повісити на стіну як спогад. Отож, у чому ж секрети вдалого креслення:

  1. Складіть перелік меблів, які є необхідними. Потім спробуйте скоротити список, або поєднати кілька конструкцій. Це дасть змогу зекономити простір у майбутньому. 
  2. Мінімум меблів — максимум практичності. У цій історії найкращий вибір — трансформери та модульні варіанти. Коли можна поєднати робочу зону і спальне місце або дитяче ліжко й шафу. Але продумати це потрібно наперед. Тобто почати з пункту 1. 
  3. Окреслити оптимальні розміри ліжка, залежно від віку та тілобудови дитини. Бо на цьому економити сантиметри не можна. Правильні розміри спального місця — запорука здорового сну й хорошого самопочуття. Після цього братися за інші меблі.
  4. Відмовитися від тумб і комодів на користь невеликої шафи-купе. Замінити канапу кріслом-мішком чи пуфами. 
  5. Не розташовувати меблі в центрі кімнати. Скласти тетрис, де кожна деталь матиме своє місце, не завантажуючи простір. 

Також важливі правильні відтінки. Темна підлога і світлі стіни. Або зонування кімнати різними тонами шпалер. Монохром у кольорах меблів, стін, але з яскравими деталями для настрою, як-от подушки чи штори. 

Дитяче ліжко — ключ до планування маленької спальні

Так, відштовхуватися в облаштуванні кімнати потрібно саме від розмірів ліжка. Якщо мова йде про малюка, спальне місце буде мати одні габарити, тоді як для підлітка доведеться виділити для цього значно більше сантиметрів. Визначившись із параметрами відпочинкової зони, потрібно знайти найкраще місце для розташування. А далі — дати волю фантазії:

  1. Розмістити систему зберігання — полиці, шухляди, підвісні шафки — довкола й над ліжком уздовж стіни. Якщо дитина старша, можна передбачити вищі стелажі. Коли ще маленька, краще все робити в її зріст, щоб могла почуватися повноправним господарем кімнати. 
  2. Спланувати шафу-купе в ніші, якщо така є. А двері виконати з дзеркалами — це додасть простору й матиме конкретне функціональне призначення. 
  3. Робочий стіл поставити біля ліжка. Або розмістити всі меблі вздовж стін, зекономивши центр кімнати для ігор. 
  4. Купити багатофункціональне дитяче чи підліткове ліжко, у якому можна ховати речі. 
  5. Облаштувати подіум із достатнім простором для сховку, на який поставити ліжко чи розмістити ігрову зону. 

Багато цікавих ідей можна знайти в інтернеті, а ще краще — запропонувати дитині описати кімнату мрії. Цілком імовірно, у її казкових розповідях буде той таємний ключ до найкрутішого планування. 

Дитячі меблі — доросла відповідальність

Третій важливий аспект — якість безпосередньо ліжка, тумби тощо. Усі меблі для кімнати дитини мають бути не тільки красивими й у розмір, а й безпечними та міцними. На що звертати увагу під час вибору:

  1. Екологічність матеріалів. Жодних токсичних фарб чи підозрілих запахів. Навіть, якщо дитина не має схильності до алергічних реакцій, шкідливі випари не будуть їй на користь. Перевіряйте сертифікати якості на меблі під час покупки та уточнюйте екологічність фарб і клейових скріплень.
  2. Відсутність гострих кутів, особливо, якщо йдеться про малу дитину. Та й загалом меблі із заокругленими краями мають м’якший та гармонійніший вигляд. 
  3. Світлі відтінки. Тому що хаос яскравої гами негативно впливає на нервову систему, спричиняє неусвідомлене роздратування, а отже, краде затишок. Кольорові деталі можна додати у вигляді іграшок, вазонів, подушок, але базу краще вибирати світлою та пастельною. Тим паче на такій палітрі буде значно легше креативити з дизайнерськими дрібничками та побажаннями сина чи доньки щодо декору. 
  4. Міцні та безпечні механізми. Чи це підіймальний газліфт ліжка, чи висувна шухляда — усе має триматися надійно й без компромісів. Бо ви можете й не здогадуватися, як використовуватиме свої меблі їхній власник або власниця. Гра в схованки в шафі, шухляда як опора чи комод як підставка — фантазії в юних дослідників та маленьких непосид точно вистачить для яскравого проведення часу. Тому сучасні виробники навчилися випускати такі механізми, які не під силу здолати навіть найбільш допитливій дитині. На цьому не можна економити. Такі нюанси завжди варто уточнювати під час вибору висувних чи підіймальних механізмів. 

Найцінніша порада: не меблюйте дитячу кімнату на виріст. Це стосується всього, крім ліжка. Бо спальне місце може бути просторим змалечку. А от висота стола й комода чи зручне розміщення полиць — це важливо. Якщо дитина зможе сама до всього діставати, це виховуватиме в ній самостійність, привчатиме до ладу й планування особистого простору. 

Кімната для двох

Іноді складно розмістити на невеликій площі одного непосиду. То ж коли доводиться планувати такий простір для двох — це майже, як місія impossible. Але, якщо взяти на озброєння пораду про ліжко як стартову точку, решта деталей легко складеться в пазл. 

Сучасні виробники пропонують різні варіанти спальних місць відразу для двох дітей. Це і двоярусні моделі, і ліжка з висувними шухлядами для сну. Важливо проаналізувати, наскільки зручним буде той чи інший варіант:

  1. Для висувного ліжка потрібен простір за шириною. Щоби було безпроблемно розкладати друге спальне місце, а потім знову його ховати. Тут також важливі плавність висувного механізму й безпечність конструкції. Щоби діти могли самостійно давати із цим раду. 
  2. Щоб облаштувати двоярусне ліжко, варто підрахувати висоту стелі, чи буде комфортно дитині на другому поверсі, чи не «тиснутимуть» на неї стіни. А також попередньо обговорити, хто який ярус займатиме. Щоб покупка ліжка не спровокувала неочікуваної конкуренції та конфлікту. 
  3. Розмістити дві окремих односпальних моделі в лаконічному дизайні по обидва боки кімнати. І використати цю ідею для зонування. Різні шпалери, відтінки постелі, дві ніші для зберігання у формі арки над спальними місцями. Дітям сподобається, що кожен матиме свій куточок. 

А ще у всіх дитячих спальнях (тим паче, коли йдеться про ті, де житимуть двоє діток) потрібно подбати про хороше освітлення. Для цього, плануючи меблювання, залишайте простір біля вікон, не затуляйте центр кімнати й вибирайте світлий тюль. Що більше в спальні повітря в прямому та дизайнерському сенсі, то комфортнішою вона буде і для дитини, і для вас. 

Як не розгубитися під час облаштування дитячої спальні

Найпростіший спосіб досягти бажаного результату — знати кінцеву мету. Звучати вона може по-різному: рожева кімната з метеликами над ліжком або модель-машина й шафа для Hot Wheels. Розуміючи, куди веде маршрут, легше планувати зупинки й розраховувати бюджет. Так і з облаштуванням спальні, незалежно від її розмірів.

Широкий асортимент меблів для дитячої кімнати є в магазині «Світ Матраців». Тут можна придбати комфортне й міцне ліжко, комоди, крісла та робочі столи. Усі доступні до замовлення товари легко роздивитися на сайті https://svit-matrasiv.com.ua/ua/. Для зручності зафіксовані актуальні ціни та докладно описані всі характеристики. Якщо виникають додаткові запитання, завжди можна звернутися до консультантів онлайн чи телефоном. Серед переваг замовлення — зручна доставка, комфортний сервіс та великий вибір товарів. Оплатити покупку легко онлайн чи під час отримання. Усі пропозиції — надійні та якісні, із сертифікатом відповідності стандартам і вимогам та офіційною гарантією. І що важливо — вибирати меблі тут можна всією сім’єю. Просто відкриваєте каталог онлайн і мрієте, яким буде ліжко, де стоятиме стіл, і куди після всього цього можна посадити улюбленого м’якого ведмедя чи поставити коника-гойдалку.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *