<

Розповіли, що робити, якщо ви стали свідком продажу гуманітарної допомоги

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:14 | 8.04.2022 / Статті / , /
Перегляди
133
/ 1 коментар

В даний час спрощено процедуру визнання соціально значущих товарів гуманітарною допомогою. Однак, іноді фіксуються випадки, коли гуманітарну допомогу використовують для отримання прибутку.

Тож Українська волонтерська служба опублікувала рекомендації, що робити, якщо ви зафіксували факт продажу гуманітарної допомоги:

Необхідно зафіксувати побачений у продажу товар на фото чи відео.

У разі можливого вчинення правопорушення зйомка у публічному місці дозволена, а така інформація не може вважатися конфіденційною, тому заборону зйомки можна ігнорувати. При цьому варто пам’ятати, що ваша мета – не скандал, а фіксація фактів та передача інформації правоохоронцям.

Зверніться до адміністрації магазину.

Не варто соромитися звернути увагу адміністрації магазину на можливі порушення законодавства щодо поводження з гуманітарною допомогою. Якщо йдеться про мережевий магазин, швидше за все, адміністрація знає про те, що відбувається, і навряд чи це стане несподіванкою для працівників. Однак ви як споживач маєте повне право звернутися з проханням надати сертифікат якості або іншу супровідну документацію на товар, яка б підтвердила законність його реалізації.

Повідомте про можливе правопорушення.

Зверніться до поліції за телефоном 102 або за додатковими номерами телефонів правоохоронних органів, або на гарячу лінію СБУ 0-800-501-482, або на відповідну електронну пошту callcenter@ssu.gov.ua. У повідомленні обов’язково вкажіть адресу місця, де помітили продаж, та чітко опишіть обставини того, що сталося. Власні ПІБ та контактний номер вказати бажано, але не обов’язково. А потім поцікавтеся результатами розгляду вашого повідомлення.

Зверніться до журналістів.

Якщо ваші повідомлення неодноразово проігноровані, а магазин продовжує порушувати законодавство, продаючи товари гуманітарної допомоги, спробуйте зв’язатися з місцевими журналістами та обговорити можливість зйомки сюжету. З високою ймовірністю публічність спрацює ефективно та підштовхне до розслідування.

Волонтери нагадують, що ваші уважність і небайдужість допоможуть безкоштовно отримати гуманітарну допомогу тим, хто справді її потребує.

24-го березня Верховна Рада ухвалила закон №7146 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуальних кодексів України щодо відповідальності за використання гуманітарної допомоги під час дії військового стану».

Законом запроваджено кримінальну відповідальність за нецільове використання гуманітарної допомоги, благодійних пожертвувань або безоплатної допомоги з такими можливими санкціями: штраф до 51 тис. грн або виправні роботи до 2 років або обмеження волі до 4 років, а скоєні в особливо великому розмірі або під час військового/ надзвичайного стану – до 7 років ув’язнення з конфіскацією майна.




один коментар
  1. Нововолинські підприємці (ви знаєте про кого йдеться) , задумайтесь, бариги прокляті!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *