<

Основні матеріали для суцільнокерамічних реставрацій

18:42 | 28.03.2024 / Статті / /
Перегляди
99
/ Коментарі відсутні

Інтернет-магазин стоматологічних товарів dentpro.com.ua описує основні види керамічних композицій у сучасній парадигмі незнімного протезування. 

Суцільнокерамічні реставрації набули популярності завдяки своїй кращій естетиці та біосумісності порівняно з традиційними металокерамічними реставраціями. Наприклад, на найбагатшому ринку – ринку США –  80,2% коронок і незнімних протезів, що виробляються це суцільнокерамічні реставрації, які прокладають шлях до передової стоматологічної естетики. Українські стоматологи повинні не відставати в своїх навичках, і бути готовими пропонувати відповідні послуги. Таким чином, важливо знати про товари для стоматологів, та особливості і нюанси керамічних матеріалів. 

Як і всі інші стоматматеріали, кераміка пропонується індустрією у декількох основних варіантах керамічних композицій, і з поширенням суцільнокерамічних стоматологічних матеріалів, лікарі стикаються з проблемою вибору правильного матеріалу для кожної реставрації, залежно від її морфофункціональних потреб. Щоб вирішити цю проблему, розуміння фізичних та естетичних властивостей цієї кераміки має першорядне значення. Навіть найдорожчі стоматологічні матеріали не здатні планувати й здавати роботу – кваліфікація і знання лікаря є найважливішим фактором успішного протезування і реабілітації. 

Кераміка на основі діоксиду цирконію

Монолітний цирконій може похвалитися механічною міцністю, що перевершує механічну міцність традиційних суцільнокерамічних матеріалів, ефективно знижуючи ризик відколів при вживанні твердої їжі. Завдяки своїй міцній структурі він вважається найміцнішим серед усіх видів стоматологічної кераміки.

Реставрації з діоксиду цирконію виготовляються виключно за цифровим протоколом. Завдяки своїй надзвичайній міцності вони ідеально підходять для бічних коронок, мостовидних протезів, реставрацій з опорою на імплантати та інших ділянок з високим навантаженням. Дослідження показали, що монолітні коронки та незнімні часткові знімні протези з діоксиду цирконію з опорою на імплантати мають відмінні показники короткострокового виживання, але доказів щодо середньострокового виживання (більше п’яти років) і далі недостатньо.

Попит на діоксид цирконію в монолітному стані (особливо на Y-TZP) останнім часом стрімко зростає. Однак цирконій, незважаючи на його чудову міцність, не є найбажанішим матеріалом для фронтальних реставрацій через його посередні естетичні властивості – цирконію бракує прозорості, хоч і сучасні модифікації цирконієвих композицій покращуються в цьому напрямку. 

Кераміка на основі дисилікату літію

Дисилікатна кераміка – це категорія стоматологічних керамічних матеріалів, яка стала надзвичайно популярною завдяки своїй покращеній естетиці та підвищеній міцності. Як випливає з назви, первинною кристалічною структурою цієї кераміки є дисилікат літію. Спочатку це злиток склокераміки, який потім піддається термічній обробці для отримання матеріалу, насиченого цими кристалічними структурами. 

Реставрації з дисилікату літію можуть бути виготовлені двома основними методами: пресуванням (яке можливе і в аналоговому протоколі) і фрезеруванням за допомогою CAD/CAM. IPS e.max – одна з найвідоміших торгових марок кераміки на основі дисилікату літію в стоматологічній галузі. Вони перевершують композитні коронки за стійкістю до переломів.

Дисилікат літію у порівнянні з іншими кераміками є золотою серединою як по міцності, так і по естетиці. Важливо відзначити, що поодинокі коронки з дисилікату літію демонструють багатообіцяючі показники виживання в короткостроковій перспективі, але дані про їх середньострокову довговічність обмежені. Що стосується незнімних зубних протезів з дисилікату літію, короткострокові результати є багатообіцяючими, але середньострокові результати є менш оптимістичними. Слід зазначити, що більшість проблем з цими реставраціями виникають у бокових відділах зубного ряду. 

Польовошпатова кераміка

Як випливає з назви, польовошпатова кераміка в основному складається з польового шпату – мінералу, який широко поширений у земній корі. У своїй природній формі польовий шпат є основним компонентом граніту. При виготовленні зубної кераміки польовий шпат поєднується з іншими матеріалами, такими як каолін (різновид глини) і кварц, а потім нагрівається до високих температур для отримання скла.

Вініри зі склокераміки та порцелянового ламінату (польовошпатової кераміки) можуть похвалитися вражаючими показниками виживання. Найпоширенішою проблемою, з якою вони стикаються, є перелом або скол, проте їхня загальна надійність і здатність зберігати цілісність зуба підкреслюють їхню ефективність як вибору методу лікування. Дослідження показали, що показник їх виживання подібний до показника металокерамічних коронок. 

Слабша кераміка на основі польового шпату найкраще підходить для використання у фронтальній ділянці. Польовошпатова маса – найестетичніша серед трьох видів керамічних мас, описаних тут, і може похвалитись неймовірною прозорістю і може запропонувати найвищий естетичний потенціал в руках відповідно кваліфікованого техніка. 

Переваги та недоліки використання суцільнокерамічних реставрацій

Зростання популярності суцільнокерамічних реставрацій можна пояснити безліччю причин, що описані нижче. Однак жоден матеріал не обходиться без своїх недоліків та обмежень. Пропонуємо вашій увазі вичерпний огляд усіх можливих переваг і недоліків суцільнокерамічних реставрацій. 

Переваги

Відмінна естетика

Суцільна кераміка є золотим стандартом для естетичних реставрацій. Ці матеріали здатні відтворювати колір, прозорість та оптичні властивості природних тканин зуба, що робить їх найпопулярнішим вибором для реставрацій. Металеві реставрації часто мають сріблясто-сіру смугу у пришийковій зоні, на рівні уступу, де метал оголюється; це може бути естетичною проблемою для більшості людей. Однак з керамікою це не є проблемою, оскільки краї реставрації також рівномірно забарвлені в колір зуба. \

Біосумісність

Кераміка має чудову біосумісність, оскільки обробляється за сучасними технологіями, щоб ідеально прилягати до зуба. Між власними тканинами і керамікою здатне утворюватись ніжне сполучнотканинне прикріплення. Це захищає зуб і пародонтальний комплекс, включаючи ясна і кістку. Крім того, ризик алергії та чутливості значно знижується завдяки відсутності металевого каркасу. 

Термічні властивості

У порівнянні з металами, суцільнокерамічні реставрації є поганими провідниками тепла і холоду, а отже, захищають куксу зуба від різких перепадів температури. 

Консервативне препарування

Завдяки високій власній міцності, суцільнокерамічні реставрації вимагають мінімального препарування зуба порівняно з металокерамічними реставраціями, які потребують значного обточування зуба. 

Стійкість до забарвлення

Більшість керамічних виробів стійкі до плям і зберігають свій зовнішній вигляд протягом тривалого часу, що гарантує довгострокову естетичність протеза. 

Хімічна адгезія до тканин зуба

Кераміка – зокрема маси з дисилікату літію – може бути адгезивно з’єднана з твердими тканинами зуба, що покращує ретенцію реставрації, зменшує протікання і знижує ризик вторинного карієсу.

Недоліки

Крихкість

Кераміка за своєю природою є крихким матеріалом, який може зламатися під надмірним навантаженням, якщо не буде належним чином виготовлений або зацементований. 

Практична неможливість ремонту

У випадку зламаної суцільнокерамічної реставрації існує не так багато варіантів ремонту, оскільки цей матеріал не піддається відновленню. У більшості випадків потрібна повна заміна, що означає збільшення кількості часу в кріслі і збільшення витрат. 

Стирання антагоністів

Кераміка більш тверда і менш пружна, ніж природна емаль. Керамічні реставрації можуть зношувати природні зуби-антагоністи, зокрема якщо в анамнезі є парафункції жувальних м’язів.

Обмежені показання для застосування

Через знижену міцність і високу крихкість, використання суцільнокерамічних реставрацій в зонах, де прогнозуються високі навантаження (наприклад, у пацієнтів з бруксизмом) обмежене. Слід зауважити, що в тотальних реставраціях цей недолік можна частково обійти виготовленням роботи на титановій балці. 




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *