<

Оптовий ринок електроенергії в Україні: правила та умови функціонування

13:08 | 9.10.2023 / Статті / /
Перегляди
96
/ Коментарі відсутні

Продаж та купівля електроенергії здійснюється на спеціалізованому ринку, де є торгові посередники та виробники цього ресурсу. Посередниками можуть бути приватні компанії, енергетичні фірми, а також постачальники та конкурентні продавці. Виробниками є ті компанії, які займаються фактичним збутом електроенергії і виробництвом.

Роботу ринку контролює законодавство. Формат такого ринку – біржа, та одна з них представлена як ТОВ «Українська енергетична біржа» на сайті ueex.com.ua. Це акредитована організація, де кожному може бути сформований доступ. Тут представлена актуальна ціна електроенергії, позначено умови та особливості проведення торгів, а також зібрано велику кількість статистики та аналітики. Завдяки правилам та законам нормалізується функціонування ринку загалом, гарантуючи також комерційний облік.

Організація оптового ринку

Комплексний контроль здійснюється Національною Комісією з регулювання державної енергетики та комунального господарства України. Обов’язків у цієї комісії чимало:

  • видача ліцензій;
  • розрахунок цін та тарифів;
  • захист споживачів;
  • регулювання оптового ринку;
  • контроль за дотриманням антимонопольного законодавства.

Також комісія поступово працює над адаптацією всього законодавства щодо енергетичних ресурсів до європейських норм і законів. Це дозволить у майбутньому безболісно вступити до ЄС і бути готовим до будь-яких додаткових змін.

Принципи організації ринку

Усі учасники отримують доступ до угод протягом усього терміну дії ринку. Вартість конкретного обсягу електроенергії заздалегідь буде сформована між продавцем та покупцем за допомогою двостороннього контракту або за допомогою оптового ринку. При цьому на ринку вартість формується у форматі аукціону, а продавцями є фірми, що генерують енергію та пропонують її за конкретною вартістю з можливістю підвищення.

Суб’єкти оптового ринку

Сторонами на ринку електроенергії можуть бути оператори системи передачі, фактичні виробники та ті, хто генерує електроенергію, постачальники та покупці. ТОВ «Українська енергетична біржа» займається організаційними процесами з продажу та купівлі електроенергії. Крім того, виділяють чотири ринки: ринок двосторонніх контрактів, внутрішньодобовий, балансуючий і ринок на добу вперед.

Електронний формат проведення торгів спрощує аналіз ринку та за лічені хвилини дозволить перевірити статистичні дані щодо минулих торгів. Гарантуються прозорі та зрозумілі всім умови діяльності.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *