<

Не можна зволікати: коли варто записатися до терапевта?

10:14 | 11.08.2023 / Статті / /
Перегляди
76
/ Коментарі відсутні

Є лікар, у якого хоча б іноді буває майже кожна людина, — терапевт. Існує чимало приводів звернутися до цього широкопрофільного спеціаліста.

А якщо у вас є електронна медична карта, записатися на прийом можна буквально в декілька кліків. Сервіс Medcard24 допоможе у швидкому та зручному пошуку фахівців. Але спочатку з’ясуємо, коли саме варто звертатися до терапевтів.

Хто такий терапевт?

Терапевтом називають лікаря, який спеціалізується на терапевтичному лікуванні, тобто без жодних хірургічних втручань. У медичній практиці зазвичай саме цей фахівець є першим, до кого приходять пацієнти з найрізноманітнішими скаргами. Вже потім, після обстеження, огляду та бесіди, терапевт за необхідності визначає, до яких ще спеціалістів варто звернутися хворому.

Такі лікарі можуть допомогти в лікуванні інфекцій, хвороб нервової та серцево-судинної систем, паразитарних захворювань. Також звернення до терапевта актуальне, якщо є проблеми з травленням, органами дихання, шкірою тощо.

Коли необхідно звертатися до терапевта?

Передусім варто розуміти, що звернення до терапевта цілком може бути й профілактичним, коли нічого не турбує. Це корисно, адже допомагає виявити певні захворювання на ранніх стадіях (або ж пересвідчитися, що ви повністю здорові).

Коли ж певні симптоми є, візит до лікаря актуальний, якщо немає потреби в терміновій госпіталізації та виклику швидкої допомоги. Найпоширеніші ситуації, за яких звертаються до терапевта:

  • нежить, кашель, підвищена температура, чхання, біль у горлі та інші симптоми, що можуть свідчити про ГРВІ;
  • важкість у шлунку, біль у животі, незвичний колір випорожнень, порушення роботи кишківника;
  • різка зміна ваги (особливо коли йдеться про схуднення) без зміни способу життя та харчування;
  • болі у м’язах і суглобах;
  • біль у серці, набряки, різкі зміни артеріального тиску;
  • нервовість, роздратованість, тривожність, забудькуватість.

Крім оглядових процедур, спеціаліст часто призначає загальні або специфічні аналізи. Найбільш розповсюджені варіанти — загальні аналізи крові та сечі. Тож повторні прийоми можуть бути пов’язані з необхідністю отримати та розшифрувати результати. Також звернення до терапевта може бути актуальним, коли потрібно отримати довідку про стан здоров’я, відкрити чи закрити лікарняний.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *