<

Міжнародний поліс «Зелена карта» є обов’язковим для кого

12:05 | 12.03.2024 / Статті / /
Перегляди
156
/ Коментарі відсутні

Міжнародний поліс «Зелена карта» є обов’язковим для виїзду за кордон. Він діє на території 45 країн, що є членами системи «Зелена карта», більшість з яких – країни Європи.

Під час дії воєнного стану на території України стало можливим перетнути кордон без наявності страхування, проте під час перебування в іншій країні, поліс необхідно буде придбати, аби не отримати штраф. Легше це зробити ще в Україні перед виїздом, наприклад, на сайті https://finance.ua/ua/insurance/greencard/europe

Для кого обов’язкова “Зелена карта” в Європі?

Поліс повинен мати кожен водій, що планує перетнути кордон, а саме:

  1. Власники легкових та вантажних автомобілів. Незалежно від типу та року випуску, будь-який транспортний засіб, що їде за кордон, потребує “Зеленої карти”.
  2. Водії, які керують не своїм авто. Якщо ви їдете за кордон за кермом чужого авто, вам все одно потрібна страховка.
  3. Власники мотоциклів, мопедів та інших мототранспортних засобів. 
  4. Власники причепів. Якщо ви їдете за кордон з причепом, на нього також потрібно оформити окрему «Зелену карту».
  5. Водії, які переганяють транспортний засіб через кордон.

Які ризики можуть спіткати водія без “Зеленої карти”?

Вирушаючи за кордон ніхто не хотів би мати зайвих проблем із законом. Якщо ви все-таки вирішили ризикнути та вирушити в іншу країну без “Зеленої карти” будьте готові до:

  • штрафу в розмірі від 1000 євро;
  • заборони на в’їзд;
  • вилучення або арешту авто;
  • депортації. 

Як оформити “Зелену карту”?

Найзручніше оформити поліс можна онлайн. Для цього на сайті страховика, що має послугу оформлення “Зеленої карти” в Європу в 2024 році необхідно буде заповнити форму. Там потрібно вказати дані про водія (ІПН та паспортні дані), дані про транспортний засіб (марка, модель, номерний знак, VIN-код) та інформацію про заплановану поїздку (країну призначення, термін дії полісу). Далі залишається лише оплатити поліс та отримати його на свою електронну пошту. Перевірити дійсність “Зеленої карти” можна на сайті Моторного (транспортного) страхового бюро України.  

Від чого залежить вартість?

Ціна страховки зазвичай залежить терміну її дії, країну, в яку планується поїздка та типу транспортного засобу. Найменше можна оформити поліс на 15 днів, максимальний термін дії – 1 рік. 

Отже, «Зелена карта» – це необхідний документ для безпечної подорожі за кордон на власному авто. Оформити її просто та доступно. Не ігноруйте цю вимогу, адже відсутність «Зеленої карти» може призвести до штрафів та інших проблем.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *