<

Ходунки для дорослих: види та як обрати

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:07 | 11.05.2023 / Статті / /
Перегляди
114
/ Коментарі відсутні

Ходунки для дорослих можуть стати в пригоді не тільки для людей похилого віку, але й тих, хто має постійні чи тимчасові проблеми з опорно-руховою системою. Частіше всього подібні пристосування використовують в разі переломів чи травм, які обмежують можливість самостійного пересування, дозволяють зняти навантаження з хребтовою зони та суглобів, нижніх кінцівок.

Ходунки використовуються в реабілітаційних центр людьми похилого віку. Важлива умова – експлуатація виробу повинна бути максимально зручною та комфортною.

Ходунки для дорослих: основна класифікація

Пристосування відрізняються функціональністю та розмірами, В залежності від особливостей конструкцій та того, як ходунки будуть використовуватися, спеціалісти виділяють кілька видів виробів. Більш детально з асортиментом та характеристиками ходунків можна ознайомитися в магазині www.medtechnika.com.ua.

  • Фіксовані стандартні варіанти. Відрізняються доступністю, легкістю та простотою використання, стійкістю. Обираючи їх, враховувати, що для пересування такі ходунки потрібно самостійно переставляти та піднімати.
  • Ходунки пересувного типу. Щоб людині було зручніше користуватися такою конструкцією, на задніх ніжках передбачені наконечники з гуми, а на передніх зафіксовані колеса. Це ідеальний варіант, якщо у пацієнта слабкість в руках і він не може швидко пересуватися.
  • Універсальні конструкції. Поєднання елементів попередніх двох варіантів – можлива трансформація конструкції.
  • Ходунки-роллатори. Ходунки, на яких колеса передбачені на всіх ніжках – такий функціонал дозволяє людині швидше пересуватися. Більш вдосконалені варіанти мають навіть кошик для розміщення речей та гальма. В залежності від того, де ними будуть користуватися (на вулиці чи в приміщенні) спеціалісти радять звернути увагу на різний діаметр коліс.
  • Ходунки дворівневого типу. На таких конструкціях передбачено два рівні поручнів, які дозволяють не тільки пересуватися та триматися за конструкцію, але й підвестися з ліжка – особливо актуально для літніх людей.

Окремо також виділяють моделі ходунків, які можна скласти та розкласти, що дозволяє брати їх з собою за потреби на відпочинок, в лікарню. Перевагою також є і зручність транспортування подібної конструкції.

Ходунки для дорослих: які фактори врахувати при виборі

Спеціалісти виділяють ряд критеріїв, які потрібно обов’язково врахувати тим, хто планує купити ходунки.

  • Зріст людини. Якщо обрана конструкція має не відповідні розміри чи висоту, це може спровокувати болі в суглобах, ще більше порушення постави. В ідеалі рівень рукоятки повинен знаходитись на рівні зап’ястя. Краще обирати пристосування, розміри яких (особливо висоту) можна регулювати.
  • Вага пацієнта. Обравши варіант, обов’язково поцікавитися, яке максимальне навантаження може витримуватися. Більшість конструкцій передбачені для навантажень до 130 кг. Якщо вага пацієнта більша, то варто звернути увагу на конструкції з посиленим корпусом. Для людей худої статури не рекомендовано обирати надто масивні варіанти.
  • Зручність рукояток. Враховується їх розмір та матеріал поверхні – частіше всього виготовлені з пластику чи гуми, але можна знайти і ходунки з пористими та м’якими рукоятками.
  • Кількість ніжок у конструкції. У більшості варіантів передбачено 4 ніжки – вони не для всіх будуть зручними в експлуатації, але відрізняються стійкістю, частіше всього використовуються для прогулянок на свіжому повітрі. Ходунки-триніжки мають кращу маневреність, зазвичай вага їх не велика, краще підходять для домашнього застосування.
  • Наявність додаткових функціоналів (за потреби): корзини для речей, коліс, гальм та інших елементів.

Важливо не тільки обрати ходунки з відповідними характеристиками, але й правильно ними користуватися. Так, бажано, щоб взуття було у пацієнта з неслизькою підошвою. Як спина, так і ходунки повинні бути прямими (конструкцію нахиляти не варто, щоб уникнути додаткового травмування). Краще не ходити з ними по вологій чи слизькій поверхні, в місцях, де є сходи. Несправні ходунки використовувати категорично заборонено.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *