<

Громовержець Zeus: значення символів і їхня роль

18:04 | 30.05.2023 / Статті / /
Перегляди
150
/ Коментарі відсутні

Зевс це — відомий міфічний персонаж у Стародавній Греції. Звісно, релігія на його честь давно залишилася в минулому. Однак між науковцями досі точаться суперечки про міфологію та самого персонажа. Зокрема, є думка, що Zeus – збірний образ, адже він вважається не єдиним богом-громовержцем.

Інші відомі прототипи:

  1. Перун у слов’янській міфології – володар неба.
  2. Шу – бог повітря в стародавньому Єгипті.

Є ще одна версія про те, що Zeus міг бути стародавнім царем Криту, але поки що немає жодних підтверджень цієї теорії.

Утім, батько боків набув неабиякої популярності, адже його біографію описували грецькі науковці та філософи, а місця, де він бував (згідно з легендами) ставали місцем поклоніння, і археологи досі знаходять цінні артефакти, коли проводять там розкопки.

Місця в Греції, які прямо чи опосередковано відомі завдяки громовержцю:

  • печера Крит – народження Зевса;
  • річка Лусій в Аркадії – місце, де вперше купали немовля;
  • вершина гори Олімп – пантеон богів.

Храм Зевса в Олімпії, побудований між 470-456 рр. до н. е., був зразком класичних храмів доричного ордену.

Також у храмі знаходилася статуя громовержця, яка була одним із семи чудес світу. Така велика увага до міфічної персони тільки підігріває інтерес публіки.

Символи та асоціації з Зевсом

Часто небесного правителя називають громовержцем, і це не просто так, а завдяки своїй силі – грому та блискавці. Він не завжди був сильним і непереможним. Як відомо, майбутнього лідера народила титаніда Рея і про хлопчика дбали слуги матері до його повноліття, а священна коза Амальтея вигодовувала молоком, щоб дитина швидше росла. Подорослішавши, він, об’єднавшись із рідними братами та сестрами, кинув виклик батькові.

Боротьба тривала 10 років. Згодом її назвали Титаномахія – протистояння між титанами та богами-олімпійцями третього покоління. Саме та битва, а точніше допомога союзників – циклопів, визволених із Тартару, та деяких титанів принесли перемогу.

Зокрема, Зевсу виготовили зброю:

  1. Блискавки викували циклопи Бронт, Стероп і Арг.
  2. Одноокі циклопи виготовили і піднесли тризуб Посейдону, а також скіпетр.

Союзники згорнули блискавки в пучок, щоб йому було зручно діставати. Блискавки постачав крилатий кінь Пегас. Тризуб – символ влади над морем. Однак верховний бог, він керує всіма сферами (вода, земля, небо і людство), тому його часто описували з тризубом у руках.

Відомо, що бог часто перевтілювався у тварин, стихії чи предмети заради особистої вигоди, найчастіше – романтичних пригод і спокушання богинь чи смертних жінок. Зозуля, баран крапельки дощу, бик – це лише мала частина того, що описано в легендах, але кожне перевтілення характеризувало громовержця. Однак пропонуємо зупинитися на найпопулярніших символах:

Блискавка – візитна картка, легендарна зброя Зевса. Він може керувати погодою, але одразу пускати готові блискавки у ворогів набагато ефективніше. Часто вони зображувалися як вигнуті стріли з язиками полум’я. Три блискавки символізували випадок, долю та передбачливість, а надалі – покарання з небес, від якого можна загинути.

Орел літає вище за інших птахів і має гострий зір. Елліни асоціювали гордого птаха з легендарним лідером, який спритніший і кращий за своїх ворогів і недоброзичливців.

Дуб – перше дерево, яке з’явилося на землі та символізує силу й міць бога-олімпійця. За допомогою шелесту його листя Зевс передавав людям свою волю. Святилища верховного часто будували в лісах, де росли дуби.

Надздібності

Звісно, вміння перевтілюватися і кидати блискавки у своїх ворогів – не єдине, на що здатен Zeus. Він відрізняється від інших небожителів і напівбогів надсилою, швидкістю та іншими здібностями:

  • вплив на погодні умови (наприклад, шторм на морі, буря тощо);
  • навіювання через сни (впливав на Метіду);
  • може передбачати майбутнє і володіє великою мудрістю, завдяки чому придумав звід законів для богів і людства;
  • використовує чужі унікальні здібності у своїх інтересах.

Саме ці характеристики дозволяли бути вищим за інших богів.

Звісно, міфи не мають нічого спільного з реальністю, але розповіді, вигадані еллінами багато століть тому, досі привертають увагу громадськості, тож науковці продовжують вивчати культуру стародавньої Греції, а режисери – знімають художні фільми та серіали, присвячені Зевсу.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *