<

Цінність давньоримських срібних монет

14:31 | 18.03.2024 / Статті / /
Перегляди
62
/ Коментарі відсутні

Давні монети є постійним предметом бажання нумізматів. Вони хочуть мати в колекції рідкісні екземпляри, чия цінність тільки зростає з часом. Такі грошові знаки здобували в археологічних розкопках, після чого вони починали свій шлях по світу. Особливо цінні потрапляють до музеїв, приватних колекцій. А науковці отримують завдяки цим монетам масу нової інформації про Стародавній Рим.

На сайті Монітекс монети Риму із срібла мають високий попит. Ці експонати є носіями цінних даних про культуру, релігію, ремесла, політику імперії. Вони є неперевершеними свідками історії. Рим є колискою нашої цивілізації, тому володіння такими монетами викликає особливі відчуття.

Денарій: відома римська монета

Срібна монета, чия назва означає «складання з 10», карбувалась у Римі з 211 року до н.е. протягом 3-х сторіч. Денарій важив близько 7 г та був копією грецьких драхм. Римляни попервах взагалі не приділяли особливої уваги карбуванню власних грошей. Вони користувалися брусками з бронзи або ж використовували простий бартер, обмінюючи товар на товар. З розвитком торгівлі з греками вони користувались їхніми драхмами, а згодом почали карбувати мідні аси. Це були масивні та незручні гроші, які довелося ділити на частини.

Денарії робили зі срібла і використовували здебільшого для міжнародної торгівлі. В Римі вони не мали особливої цінності. Сучасні нумізмати кваліфікують удосконалені римські денарії карбування 225 року до н.е. як квадригатуси. Їх називають також квадригатами, тому як на реверсі зображено квадригу — римську колісницю, запряжену 4-ма конями. Також там нанесено напис латиною «Рим». На аверсі бог Янус із двома лицями.

Перелік відомих римських монет

Рим — цивілізація, що дала людству багато надбань. Це й система права, особлива архітектура, латинь, такі споруди як водопровід і будівництво доріг. Фінансова система імперії змінювалась, і гроші теж змінювали свій вигляд, віддзеркалюючи всі суспільні рухи.

Які монети були в обігу в різні періоди існування імперії:

  • бронзові та мідні прото-монети;
  • золоті, срібні, мідні та бронзові гроші республіканської доби: аврей, денарій, сестерцій, унція;
  • ауреус, антонініан, квінарій, семіс ранньої імперії;
  • солід, нумус доби Діоклетіана;
  • солід, міліарисій, силіква пізньої імперської доби.

Багато цих рідкісних монет в якісному стані представлено на сайті інтернет-магазину Монітекс. А срібні монети Давнього Риму мають особливий попит. Це цінні екземпляри для колекцій нумізматів, що тільки набувають вартість із часом.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *