<

Чи варто відмовлятися від сніданку: дієтологи розповіли про наслідки

03:27 | 18.09.2023 / Статті / /
Перегляди
71
/ Коментарі відсутні

Люди, які відмовляються від сніданку, мають більший ризик розвитку діабету 2 типу. Водночас не існує однозначного взаємозв’язку між необхідністю сніданку і зниженням ваги або профілактикою ожиріння.

Сніданок вважається найважливішим прийомом їжі за день, але в той самий час багато людей вранці не можуть змусити себе приймати їжу. Дієтологи в статті Corriere Della Sera відповіли на найпоширеніші питання з приводу сніданку і розповіли, чи можна не їсти вранці, чи допомагає сніданок при схудненні, і чи можна пропускати цей прийом їжі на інтервальному голодуванні – пише УНІАН.

Більшість дієтологів визнають сніданок найважливішим прийомом їжі за день, оскільки він дає організму першу значну дозу калорій після декількох годин голодування, коли ви спите.

Наукові докази

Існує безліч досліджень, які доводять, що люди, які відмовляються від сніданку, мають більший ризик розвитку діабету 2 типу, і цей ризик збільшується, якщо пропускати його як мінімум чотири дні на тиждень. Це частково обумовлено індексом маси тіла, який нижчий у людей, які зазвичай снідають. 

Ті, хто снідає, також мають більш здорові звички і краще самопочуття: вони менше курять, більше рухаються, мають кращу якість життя і сну, і менш схильні до стресу, відзначають дієтологи

Тривалість сніданку

Час, проведений за столом, також важливий, як випливає з дослідження, опублікованого в журналі трансляційної медицини. Так, в статті наголошується, що сніданок і обід повинні займати не менше 20 хвилин, і чим більше часу ви на них витрачаєте, тим менше схильні до гіпертонії і гіперхолестеринемії.

«Мало того, згідно з принципами хронохарчування, ранок — це час, коли ми повинні отримати енергію на день, і деякі гормони, які регулюють метаболізм цукрів, включаючи інсулін, виробляються краще і більш фізіологічно вранці, тому те, що ми їмо, використовується більш корисним чином і не «зберігається» в організмі», – йдеться в дослідженні.

Чи допоможе сніданок схуднути?

Як не парадоксально, але не існує однозначного взаємозв’язку між необхідністю сніданку і зниженням ваги або профілактикою ожиріння.

«Аналіз, опублікований у журналі Nutrients, дійшов висновку, що існує мінімальна кількість доказів того, що пропуск сніданку може призвести до надмірної ваги та ожиріння. Також згідно з дослідженням 2019 року, опублікованим в Британському медичному журналі, з аналізу 13 досліджень з’ясувалося, що сніданок не здається надійним способом схуднути і що його пропуск, ймовірно, не призведе до збільшення ваги: значення має, перш за все, те, що ви їсте», – йдеться в статті.

Пропуск сніданку під час «інтервального голодування»

Дослідження не говорять однозначно, скільки і в які години слід утримуватися від їжі. Водночас, відзначають експерти, для зниження серцево-судинних факторів ризику, варто їсти не дуже пізно ввечері, близько 19:30 або 20:00.

«Ті, хто веде нічний спосіб життя, «сови», які їдять більше ввечері, мають більший ризик ожиріння і серцево-судинних захворювань в порівнянні з «жайворонками» – людьми, які прокидаються рано і вечеряють принаймні за три години до сну. Таким чином, вони оптимізують години сну, не стикаючись зі стресом через важку пізню вечерю», – йдеться в статті.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *