<

Чи допомагає блокада хребта при болі у спині

15:39 | 24.11.2023 / Статті / /
Перегляди
405
/ Коментарі відсутні

Блокада хребта – це процедура, коли у певні точки хребта вводяться ліки. Це може бути місцевий анестетик, кортикостероїд чи комбінація цих двох препаратів.

Процедура проводиться для лікування болю в спині, викликаної різними причинами, включаючи:

  • Остеохондроз;
  • Грижа міжхребцевого диска;
  • Спазм м’язів;
  • Невралгія;
  • Радикулопатії;
  • Стеноз хребетного каналу.

Безумовно, блокада спини є ефективною процедурою полегшення болю, але це не панацея. У деяких випадках може знадобитися повторна процедура. У будь-якому випадку без консультації лікаря вам не обійтися.

Проведення процедури блокади

Перед процедурою лікар проводить медичний огляд та опитування пацієнта, уточнює, які ліки він приймає, та дає рекомендації щодо їх скасування у разі потреби.

Для проведення процедури пацієнт лягає на канапу. Лікар обробляє область хребта антисептиком, вводить місцеву анестезію у шкіру та підшкірну клітковину. Після того, як шкіра буде заблокована, лікар вводить голку у хребет.

Голка вводиться під контролем рентгена або ультразвуку, щоб забезпечити її правильне положення. Після того, як голка буде встановлена, до неї вводяться ліки.

Після процедури пацієнт може відчувати деяке відчуття печіння або поколювання у місці ін’єкції. Ці відчуття зазвичай відбуваються протягом кількох хвилин. Також може бути деяке почуття слабкості або оніміння в зоні, в яку були введені ліки, які проходять протягом кількох годин або днів.

Після проведення процедури пацієнту рекомендується:

  • відпочинок;
  • уникати фізичних навантажень;
  • приймати знеболювальні препарати за призначенням лікаря.

Блокада хребта зазвичай дає полегшення болю у спині протягом кількох годин чи днів. Ефект триває від кількох тижнів до кількох місяців, але в деяких випадках може знадобитися повторна блокада.

Види блокад хребта

Існує кілька видів блокад хребта, які різняться за місцем введення ліків і за типом ліків, що вводяться:

  1. Паравертебральна блокада, коли ліки вводять у область поруч із хребтом. Вона зазвичай використовується для лікування болю в спині, спричиненої спазмом м’язів або запаленням нервових корінців.
  2. Епідуральна блокада, при якій ліки вводяться в простір, що знаходиться між хребтом та оболонкою, що оточує спинний мозок. Вона використовується для лікування болю, викликаного грижею міжхребцевого диска або стенозом хребетного каналу.
  3. Інтратекальна блокада, при якій ліки вводяться безпосередньо в спинномозкову рідину. Використовується для лікування сильного болю, який не піддається іншим видам лікування.
  4. Кортикостероїдні блокади, при яких вводяться кортикостероїди: протизапальні препарати, які зменшують запалення нервових корінців.
  5. Блокада хребта з радіочастотною аблацією, коли вводяться ліки і водночас проводиться радіочастотна енергія.

Якщо вас турбують біль у спині, зверніться до лікаря. І якщо це необхідно, вам призначать блокаду для зняття больових симптомів.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *