<

Чому автомобільні шини зношуються нерівномірно?

17:08 | 27.09.2023 / Статті / /
Перегляди
54
/ Коментарі відсутні

Від стану автомобільних покришок залежать керованість, стійкість та маневреність транспортного засобу. Тому автовласникам слід постійно контролювати зношування гуми. Якщо стан покришок викликає нарікання, краще відразу купити резину на 14 і встановити новий комплект, а не використовувати старі шини з ризиком для безпеки руху.

Одним із поширених дефектів гуми є нерівномірний знос. Він пов’язаний не тільки з експлуатаційними якостями самих шин, а й зі станом підвіски та ходової системи машини.

Чим загрожує нерівномірний знос гуми?

Стирання протектора шин є природним процесом, що супроводжує експлуатацію автомобіля. При розгоні та гальмуванні, маневрах і навіть при русі по прямій гума поступово зношується. Але іноді окремі ділянки колеса стираються швидше і це негативно впливає на ходові характеристики транспортного засобу. Поширені наслідки:

  • погіршення зчеплення із дорожнім покриттям;
  • зниження керованості при маневрах;
  • підвищення рівня шуму;
  • виникнення вібрації.

Тому дуже важливо своєчасно виявити нерівномірне зношування та замінити покришки, а також перевірити стан інших елементів ходової системи авто.

Що викликає нерівномірне зношування автомобільної гуми?

Виділяють такі основні причини:

  1. Неправильний тиск у шинах. Якщо колеса накачані сильніше чи слабше, ніж рекомендує виробник, пляма контакту з дорогою деформується. При надмірному тиску стирається смуга по центру шини, при слабкому – швидше зношуються краї покришок.
  2. Перевантаження та нерівномірний розподіл вантажу в автомобілі. У цьому випадку стиратиметься та частина коліс, на яку припадає максимальне навантаження.
  3. Розбалансування. Зміщення центру маси диска чи шини. Механічні дефекти викликають вібрацію коліс, через яку гума починає стиратися нерівномірно.
  4. Несправність підвіски. Плями зносу на шинах можуть з’являтися через неправильну роботу амортизаторів, важелів та інших елементів ходової системи.

Отже, важливо пам’ятати, що прискорене або нерівномірне зношування покришок призводить до погіршення ходових характеристик авто і сигналізує про проблеми з підвіскою. Тому з його ознак слід негайно пройти діагностику на станції техобслуговування.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *